Hur behandlar man tuja med svampangrepp?
Jag tror att vår tujahäck blivit angripen av svampsjuka. Vi tog bort ett antal buskar för drygt ett år sedan och undrar nu om man kan sätta nya buskar eller om vi måste gräva bort en massa jord först (ifall smittorisk finns)?
Jag har också en vitbrokig kornell som tappat alla sina blad, går denna att rädda?
Jag har också en vitbrokig kornell som tappat alla sina blad, går denna att rädda?
Följ inlägget
5
följare
Vad gäller korneller så låter det oroväckande att den tappat alla bladen. Om du prövar att skrapa försiktigt på barken så ser du om det finns liv kvar i grenarna. Under barken ska det i sådana fall vara grönt och inte brunt och torrt. Om det fortfarande är grönt kvar kan du klippa ned busken något för att se om den orkar skjuta upp med nya skott.
Har du möjlighet att ladda upp en bild på tujan här på forumet så skulle det hjälpa mig att göra en bedömning av busken. Ser fram emot att höra av dig igen.
Vi har en thujehäck som är 17 år gammal, efter sommaren 2018 då det var så varmt tog den stryk på vissa delar. Vissa hämtade sig men efter det blev de brunare o brunare på vissa ställen o till slut nu är de helt gråa o pulveriserade. Vi har nu sågat ner dem. Beror det på den varma sommaren eller nån sjukdom? Kan man sätta nya på samma plats?
Tacksam för svar.
Mvh Linda Hejdefalk
Det beror förmodligen på den varma sommaren då många växter led av torka vilket drabbade vintergröna växter som just tex tujor hårt. Ni kan plantera nya tujor på samma plats förutsatt att ni jordförbättrar med kogödsel och barkmull. Lycka till!
Hej, undrar vad detta är på thuja-häck som sattes för 4 år sedan. Alla plantor utom 3 har detta.
Det som syns på dina bilder är tujans kottar och alltså helt naturligt. Efter varma och torra somrar eller om plantorna på annat sätt är stressade kan plantorna sätta extra mycket kottar, men om plantorna för övrigt verkar må bra så är det inget att bekymra sig för. Lycka till!
Förra sensommaren blev grenarna på 2 plantor starkt orangea för att under vintern torka ut helt och båda plantorna togs bort under våren. De stod på varsin sida av en planta som fortfarande är frisk.
Nu har vi upptäckt en starkt gul gren på en annan planta i häcken. Avståndet till de som dog är ca 8 meter. Den andra häcken på motsatt sida av tomten har vi inga bekymmer med. Alla plantor köptes av samma leverantör och vid samma tillfälle.
Vad kan ha drabbat vår häck och vad kan vi göra.
Tacksam för svar
Tujor reagerar snabbt på torka och det kan vara så att grenen blivit skadad på ett eller annat vis som gör att den har svårt att suga upp vatten. Innan grenen dör ändrar den färg från grönt till gult. Men det kan även vara näringsbrist. Kanske att ni skulle jordförbättra med barkmull som höjer fuktigheten i jorden och nästa vår tillföra ko och hönsgödsel. Lycka till!
Hej,Vår fina Tujahäck, ca 15 år gammal, har tyvärr angripits av svamp. Misstänker Honungsskivling. Vi har nu ett stort "sår" i häcken.Hur gör vi nu, gräver bort all jord ? Risken finns väl att sporer nu sprids i häcken, hur "behandlar " man det? Gödsel?
Tack för din fråga!
Detta kan mycket riktigt vara honungsskivlingen som angripit din tuja häck. Tråkigt men en del av naturen.
Sporerna sprider sig från "hattarna" så det är viktigt att noga kolla efter utväxter i övriga häcken och se till att ingen ny utväxt påbörjats. Mycelet kan även finnas kvar i jorden och mitt råd är att vänta ett år minst innan en ny växt planteras på samma plats. Jorden får gärna bytas ut så långt det går att gräva och övriga delar av häcken skulle gynnas av att jordförbättras då ett rikt microliv är det starkaste försvaret. Kompost och kogödsel till våren är det bästa för att gynna detta och täckbark bör undvikas några år för att minska risken för spridning.
Lycka till!