Till senaste kommentaren

Hur behandlar man tuja med svampangrepp?

Jag tror att vår tujahäck blivit angripen av svampsjuka. Vi tog bort ett antal buskar för drygt ett år sedan och undrar nu om man kan sätta nya buskar eller om vi måste gräva bort en massa jord först (ifall smittorisk finns)?

Jag har också en vitbrokig kornell som tappat alla sina blad, går denna att rädda?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Om svampsjukdom på tujor smittar via jorden eller inte beror på vilken sorts svampsjukdom vi talar om. Om du menar den nya och aggressiva "tujasjukan" Phytophthora lateralis, som gör barren mörkare och mörkare så att de till slut blir brunsvarta, så finns idag ännu ganska lite kunskap om den sjukdomen. Enligt vad som är känt hittills så ska den i alla fall inte smitta via jorden, så alltså borde du inte behöva byta ut jorden. Tänk på att denna sjukdom är mycket lätt att blanda ihop med fysikaliska skador som t.ex. skador av vägsalt, urin eller vinterskador. Så behöver inte nödvändigtvis ha varit svampsjukdomen som drabbade dina buskar.

  Vad gäller korneller så låter det oroväckande att den tappat alla bladen. Om du prövar att skrapa försiktigt på barken så ser du om det finns liv kvar i grenarna. Under barken ska det i sådana fall vara grönt och inte brunt och torrt. Om det fortfarande är grönt kvar kan du klippa ned busken något för att se om den orkar skjuta upp med nya skott.
  Blomsterlandet
 • Jag har en tujahäck i vilken många grenar blir ljusgrå och torra i ytterkanterna. Det går så småningom att pulverisera topparna så det blir som aska. Vad kan man göra? Eller kommer plantorna att dö?
  Kerstin Knutsson
 • Hej Kerstin,
  Har du möjlighet att ladda upp en bild på tujan här på forumet så skulle det hjälpa mig att göra en bedömning av busken. Ser fram emot att höra av dig igen.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej
  Vi har en thujehäck som är 17 år gammal, efter sommaren 2018 då det var så varmt tog den stryk på vissa delar. Vissa hämtade sig men efter det blev de brunare o brunare på vissa ställen o till slut nu är de helt gråa o pulveriserade. Vi har nu sågat ner dem. Beror det på den varma sommaren eller nån sjukdom? Kan man sätta nya på samma plats?
  Tacksam för svar.
  Mvh Linda Hejdefalk

  Linda Hejdefalk
 • Hej,
  Det beror förmodligen på den varma sommaren då många växter led av torka vilket drabbade vintergröna växter som just tex tujor hårt. Ni kan plantera nya tujor på samma plats förutsatt att ni jordförbättrar med kogödsel och barkmull. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Ann-Mari
 • Hej, undrar vad detta är på thuja-häck som sattes för 4 år sedan. Alla plantor utom 3 har detta.

  Ann-Mari
 • Hej Ann-Marie!
  Det som syns på dina bilder är tujans kottar och alltså helt naturligt. Efter varma och torra somrar eller om plantorna på annat sätt är stressade kan plantorna sätta extra mycket kottar, men om plantorna för övrigt verkar må bra så är det inget att bekymra sig för. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Planterade 2 thujahäckar för 3 år sedan.
  Förra sensommaren blev grenarna på 2 plantor starkt orangea för att under vintern torka ut helt och båda plantorna togs bort under våren. De stod på varsin sida av en planta som fortfarande är frisk.
  Nu har vi upptäckt en starkt gul gren på en annan planta i häcken. Avståndet till de som dog är ca 8 meter. Den andra häcken på motsatt sida av tomten har vi inga bekymmer med. Alla plantor köptes av samma leverantör och vid samma tillfälle.
  Vad kan ha drabbat vår häck och vad kan vi göra.
  Tacksam för svar
  Ingleiv
 • Hej Ingleiv,
  Tujor reagerar snabbt på torka och det kan vara så att grenen blivit skadad på ett eller annat vis som gör att den har svårt att suga upp vatten. Innan grenen dör ändrar den färg från grönt till gult. Men det kan även vara näringsbrist. Kanske att ni skulle jordförbättra med barkmull som höjer fuktigheten i jorden och nästa vår tillföra ko och hönsgödsel. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.