Till senaste kommentaren

Vad göra åt tusenfotingar i blomkrukan?

Jag har fått tusenfotingaktiga kryp i jorden i ett par av mina krukor. Verkar inte som växterna mår direkt dåligt men det är lite äckligt ändå.

Jag har haft problem med sorgmygg men efter googling ser inte dessa ut som sorgmyggens larver.

Både min kanariepalm har växt i vinter och fiolfikusen börjar skjuta nya blad.

Men vad är det för påhälsning jag fått i mina krukor?
Ann-Sofi Jönsson

Kommentarer

 • Hej!
  Om det ser ut som tusenfotingar så tror jag att det också är tusenfotingar. De är rätt vanliga i jord och i krukor. De skadar inte växterna, men man kanske inte vill ha dem inomhus. Plocka bort dem och släpp ut dem eller låt krukan stå i vatten ett tag för att få dem att lämna den.
  Sorgmyggans larv är liten, genomskinlig och har ett litet svart huvud.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej, jag har massor med svarta tusenfotingar med hårt skal som snurrar ihop sig när man sopar upp dom. Jag bor på Madeira och dessa kryp kommer varje kväll in på betong terassen, från gräsmattan, som för att söka ljus , ca 40 st per kväll, jag brukar ta en mjuk borste att borsta upp dom med och hiva över till en övergiven tomt. Är dessa kryp farliga mot barn, hundar eller växter?
  Tack
  Anna Maria
 • Hej! Utan att ha sett dem så får jag svara att de högst troligt är ofarliga för människor och djur. Tusenfotingar gillar dock att krypa in i krukor och det är bäst att de inte blir för många i krukorna. Kanske ställa upp växterna på något så att de ej kan ta sig in i krukan.
  Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.