Ullöss

Hej! Jag hade en guldpalm hemma som blev angripen av ullöss, har slängt den nu och torkat rent överallt på golvet där den stod och fönsterbrädorna runt omkring. Min fråga är hur lätt ullössen tar sig till andra plantor? Är det bäst att slänga alla växter nu för att vara säker på att ägg osv inte överlever eller kan man avvakta för att se om det dyker upp på dom andra växterna? Har inte sett någon lus än på någon annan planta, men det var lite vit ”gegga” i fatet på min Gullranka, och vissa växter har små vita prickar på stjälkar och blad. Är det något speciellt man kan hålla utkik efter på växterna för att upptäcka angreppen så tidigt som möjligt? Utöver själva lössen då.

Kommentarer

 • Hej, tack för ditt inlägg!

  Tråkigt med ullöss, de är besvärliga. Jag tycker inte att du ska slänga alla växter, men precis som du beskriver är det bra att vara vaksam.
  Försök avsätta lite tid för att lyfta in växterna i dusch- eller badrummet för att duscha av de ovanjordiska växtdelarna om du tycker att du anar vita prickar du inte brukar se. Ett tips då är att knyta in krukorna i en plastkasse eller plastsäck så att inte jorden blir för våt.

  När växterna torkat kan du se om du fått bort en del, det mesta eller allt. För säkerhets skull kan du duscha på något insektsmedel eller själv blanda till 9 delar ljummet vatten med 1 del grönsåpa och tillsätta en matsked rödsprit, det får ungefär samma effekt.
  Detta är inte något långtidsverkande och jag förespråkar inte att spraya bara för att, men tack vare att du haft ett angrepp kan det vara skönt att få bort eventuella små kryp som gömmer sig.

  Sedan gäller bara allmän vaksamhet och friskvård. Genom att se till att rotsystemen har utrymme att växa i, plantera om vid behov och ge växterna tillskott av näring så stärker man plantorna och gör dem lite motståndskraftigare mot angrepp.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.