Ullsköldlöss

För 2 veckor sedan slängde jag en porslinsblomma som jag tror hade fått ullöss så det satt vita luddiga grejer på växten.
Igår kikade jag in i mitt lilla växthus där jag har sticklingar av palettblad. Såg nåt krypa och tog ett kort. Ser ut som ullsköldlöss!! Jag slängde plantan den satt på omgående, menvad gör jag med resten? Växthuset är placerat i ett rum på en bänk, ca 1 meter från fönster och närmaste växt. Måste jag slänga resterande i växthuset eller kan jag ha på såpbehandling och plantera om?
Hjälp!!

Malin

Kommentarer

  • Hej Malin!

    Ullöss är tyvärr mycket svårbekämpade och det finns inga snabba lösningar på problemet. Växter med omfattande angrepp bör kastas. Det är viktigt att även städa ordentligt i alla springor kring fönsterbrädan eller där växten stått. Använd alkohol (t ex T-sprit) för att försöka bli av med ägg och larver som kan ha gömt sig i olika skrymslen.

    Plocka bort alla synliga löss med pincett. Man kan också torka bort dem med svamp eller trasa som doppats i såplösning (0,5 dl såpa till 1 liter vatten). Spruta därefter hela den angripna växten noggrant med såpspritlösning. Räkna med att få upprepa behandlingen många gånger. Att fortsätta håller noggrann uppsikt över alla växter runt omkring och omedelbart plocka bort synliga löss och isolera drabbade plantor är det enda sättet. Förhoppningsvis avtar problemen.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.