Ullungrönn som inte mår bra

Hej, vi har en Ullungrönn (Dodong) som fick knoppar, blad och blommar men sedan började blommor och blad vissna. Nu är alla blad vissna och stammen har blivit rödaktig. Vi köpte två lite större träd och det är nu andra sommaren som vi har träden i trädgården. Det andra trädet verkar må bra (trots en liten skada i barken som jag tror orsakades av grannens katt förra sommaren).
Har du/ni någon idé om vad som kan vara problemet? Kan det finnas någon möjlighet att kunna rädda trädet? om, det inte går att rädda är det bra att veta vad som hänt som vi kan försöka undvika att samma sak händer igen.
 

hanna.ahrenby@me.com

Kommentarer

 • Hej Hanna,

  Tack för din fråga och bild, har du möjlighet att skicka en närmare bild på trädet med de vissna löven.

  Ha en fin kväll!
  Josefin Lundgren
 • Hej, här kommer några fler bilder.

  Med vänlig hälsning, Hanna

  hanna.ahrenby@me.com
 • Hej Hanna,

  Tack för bilderna, pröva att skrapa försiktigt på barken, om den är brun under är trädet dött, men om den är grön lever den än.
  Svårt att säga exakt vad den kan ha drabbats av, men blom och grentorka kan vara ett alternativ.
  Om trädet verkar leva så klipp grenarna ca.15 cm in på frisk ved dvs där det är grönt under barken och inte brunt.

  Ha en fin em!

  Josefin Lundgren
 • Hej och tack för svar! Ska skrapa och se hur det ser ut. Vad kan orsaka blom- och grentorka?

  Vi funderade på om det blivit övervattnat/ vatten inte runnit bort från ”gropen”. (Vi grävde en drygt 1m djup och 1m bred grop och fyllde med bra jord för trädet, när det planterades).

  Med vänlig hälsning, Hanna

  hanna.ahrenby@me.com
 • Hej igen, läste precis att det är en svampsjukdom (grentorka). Kommer den ”gå över” eller går det att ”bota”. Hela stammen har ju ändrat färg och blivit rödaktig. Eller är det bäst att ta bort trädet för att det inte ska sprida sig till andra?


  hanna.ahrenby@me.com
 • Hej igen Hanna,
  Svampangreppet brukar bli kraftigt om det är regn i samband med blomningen. Så snart som man märker av grentorkan dvs att skotten torkat ska dessa klippas bort till minst 15 cm in på frisk ved. Eftersom trädet är nyplanterat kan det vara bättre att byta ut mot ett nytt exemplar. För att minimera risken för nya angrepp bör du vara noga med att jorden är porös och gärna hålla marken runt basen av trädet öppen och fri från gräsmattan. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.