Till senaste kommentaren

Vilka växter som underplantering till prydnadskörsbär "Accolade"?

Hej!

Jag har precis planterat ett prydnadskörsbärsträd "Accolade" i min trädgård och skulle gärna vilja ha någon slags underplantering med marktäckande perenner. Jag har funderat på mossflox eller hasselört. Finns det andra lämpligare sorter? Bör jag vänta något år innan plantering för att inte trädet ska få så mycket konkurrens innan det har rotat sig ordentligt? Trädet står i ett hörn av trädgården, ganska skyddat läge och det är soligt/halvskugga men när trädet har blivit stort så kommer det ju bli ganska skuggigt under. Just den här delen av trädgården ligger lite högre så det samlas sällan mycket vatten där. Jordmånen är i grunden lerjord men vi grävde en ganska stor fyrkant, ca 1 m bred/lång och lika djup i samband med att vi planterade trädet och blandade upp den befintliga jorden med planteringsjord.
Anna

Kommentarer

 • Hej Anna,

  Tack för din fråga och vad härligt med en fin 'Accolade' i trädgården!

  Jag tycker du är helt rätt ute med en praktisk underplantering av marktäckare under trädet. Det ger dig mindre skötsel på sikt av ytan och kommer bli ett fint komplement till trädet.

  Eftersom att du skriver planteringen som något högre placerad och därav inte en plats som samlar på sig mycket vatten (vilket är bra för trädet) tycker jag att lite mer torktåliga perenner är värda att satsa på i detta fallet. Trädet kommer också det att vara lite utav en vattentjuv från dem så det är viktigt att de klarar av konkurrensen från trädet över tid. Mina rekommendation för lite torrare halvskugga-skugga är dessa:

  Samtliga av dessa ger dig en kompletterande blomning och klarar av att konkurrera med trädet. Hasselörten vill helst ha lite fuktigare jord så risken med att välja denna är att ni får mycket skötsel framöver för att hålla reda på bevattningen medan mossfloxen troligtvis inte blir så blomvillig när trädet senare blir större i skuggan. Innan plantering bör jorden runt trädet förbättras och barkmull tillsätts gärna för att göra jorden lite mer fuktighetshållande. Barkmullen hjälper även till att förbättra strukturen i lerjorden över tid och göra den mer lucker.

  Underplanteringen kan ske direkt så länge man tar hänsyn till en utökad bevattning av platsen för att allt ska få tillräckliga mängder innan etablering men lättast är att höstplantera för att dra ner på mängden vatten. Ett tips på vägen är också att ta med eventuell framtida skötsel av trädet i beräkningarna innan planteringen. Kanske en gång in mellan perennerna fram till trädet för att underlätta beskärning? Beskärning av Prunus sker lämpligast under JAS-månaderna (Juli, Augusti och September) då dessa marktäckare också är ovan mark och utspridda vilket gör att en stig in eller några stenplattor strategiskt placerade kan underlätta.

  Jag hoppas att dessa råd kan vara till hjälp och lycka till med planteringen!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.