Vad äter på vår ligusterhäck?

Vi har en ligusterhäck som snart är helt uppäten av någon ohyra. Hela vår bostadsrättsförening har detta mer eller mindre, men även många villor i området har drabbats. Våra häckar sattes för 3 år sedan i stenig byggjord. Det är först i år vi haft problem med detta. Vad är det och vad kan vi göra åt det?

Lotta

Kommentarer

  • Hej.

    Ni har haft påhälsning av en eller flera sorter av fjärilslarver. Det kan vara ligustersvärmaren vars larver är aktiva under dygnets mörkaste timmar, men det kan också handla om någon annan larv.

    Just ligustersvärmarens larver har ätit sig fullstora i augusti till september och om ni sett angreppet först nu, så är detta en trolig misstänkt. Dels pga detta men också för hur bladens skador ser ut. Det har också varit kraftiga angrepp av de här rackarna i år. Det är inte säkert att det blir ett eller ett lika starkt angrepp nästa år.

    Larverna brukar släppa när de är stora nog, krypa i väg och leta efter bra plats att förpuppa sig på. Det sker ofta mer än en decimeter ner i jorden.
    De kan vara svåra att se av den orsaken plus att de ju är nattaktiva. Efter förpuppningen blir de färdiga fjärilar och honan lägger sina ägg i juni/juli. Det är när dessa kläcks som den här kalätningen märks.

    I dag finns ett biologiskt giftfritt medel att använda mot fjärilslarver. Ett råd är att hålla stenkoll från mitten av juni och framåt. När vattenslangen är framme är det bra att duscha av ligustrarnas bladverk med en hård stråle vatten. Larverna är ju nattaktiva, så runt midsommar kan man ge sig ut och i ficklampans sken hitta dem kalasandes på ens fina växter. Det här är stora larver så de syns!

    Ta gärna en titt på det biologiska växtskyddsmedlet också. Det sätts in så fort man upptäcker larverna, men är helt verkningslöst att använda direkt när våren kommer.
    https://www.blomsterlandet.se/produkter/tillbehor/vaxtskydd/biologisk-bekampning/larvskydd-38559/


    Det som nu är angripet kommer inte bli fint igen. Det är en god ide att ta bort så mycket som möjligt och bränna eller slänga i brännbart. Om det skulle finnas någon gynnare kvar, så ska dessa inte komposteras.

    Beklagar att ni åkt på så stort angrepp i år men håller tummarna att det ska vara lindrigare nästa år.

    Önskar dig en fin måndag.


    Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.