Till senaste kommentaren

Vad är det för klippigt från mitt citronträd?

Mitt citronträd står nu inomhus för förvaring, duschar med vatten emellan och vattnar den regelbundet. Men hela golvet under är fullt av klibbrester från trädet. Vad kan det bero på?
Blomsterlandet

Kommentarer

  • Det finns två troliga orsaker till att det blir klibbigt på golvet, den första kan vara att det är nektar från blomningen. Detta är helt normalt, och avhjälps med en dagstidning under plantan under tiden den blommar.
    Den andra tänkbara orsaken är löss som ibland kan lämna exkrement, så kallat honungsdagg, vilket ger en klibbig beläggning på bladen. Kolla noggrant hela plantan, både under och ovansidan av bladen efter löss. Det kan vara bra att veta att sköldlöss kan "hänga kvar" under bladen efter de dött, men brukar lossna lätt med hjälp av till exempel en tandpetare eller nageln. Troligen kommer du behöva upprepa behandlingen för att bli av med sköldlössen, som kan vara besvärliga. På den positiva sidan skadar de inte plantan i någon större utsträckning. Efter avslutad behandling och i framtiden kan det vara en god idé att ha som rutin att titta till plantan lite noggrannare då och då, för att kunna upptäcka eventuella framtida angrepp tidigt.
    Läs mer om hur du kan hantera angrepp från löss här: ​Ohyra på krukväxter​​​
    Blomsterlandet
  • Hej! Jag har ett citrusträd av något slag, vet ej riktigt vad det är för sort då jag har drivit upp det med kärnor från, mandarin eller apelsin. Nu har det vuxit till sig rejält, har flera grenar och 2 stammar från jorden. Växten är ca 1m hög, det är främst 1 gren som har vuxit sig så hög. Undrar nu om jag ska beskära växten? Den har stått inne hela tiden, ca 3 år. Ska jag flytta ut den i sommar? Tacksam för svar
    Hälsningar
    Elisabeth
    Elisabeth Henriksson
  • Hej Elisabeth!
    Vad roligt att den vuxit sig så stor.
    Det är en fördel att beskära dem för att få förgreningar och en finare växt. Våren är en bra tidpunkt för detta. De grenar sig ofta där man klipper, så se hur den ser ut att växa bäst och klipp därefter.
    De trivs bäst utomhus sommartid, men vänj den först vid solen genom att tex låta den stå skuggigt ute först. Hälsningar Frida
    Frida Nyberg Trädgårdsmästare
  • Hej, detta är ett blad från mitt 13-åriga citronträd. Det ser ut som att det är brist på något? Har bytt ut översta lagret med jord (medelhavsjord) för ca 1,5 månader sedan, och sedan några veckor står trädet utomhus o då bruksr det vanligen piggna till. Inga rötter utanför krukan i alla fall...

    Elisabeth Hagberg
  • Hej Elisabeth,
    Bladet uppvisar skador orsakade av trips. När trips suger ut växtsaften ur bladen uppstår detta silverglänsande utseende. Eftersom trips trivs i en varm och torr miljö är ett sätt att bli av med dem att ändra deras levandsförhållanden bland annat genom att duscha växterna ofta för att öka fuktigheten. Duscha trädet nogsamt under 1 - 2 gånger/vecka under en 3 veckors period. Det finns även biologisk bekämpning hos specialiserade e-butiker för nyttodjur. Lycka till!

    Linda Schilén Trädgårdsmästare
  • Hej fina citronträd som helst plötsligt fått detta. en väv med vitt kletigt och vita större prickar på två ställen. Vad är det och hur behandlar jag det? Vänl. Katarina

    Katarina
  • Hej Katarina,
    Det ser ut som att du fått besök av ulllöss. En skadegörare som inte är så lätt att bli kvitt med. Ett effektivt sätt mot ulllöss är dock insektspinnar Provanto som innehåller ett systemiskt medel mot lössen.
    Linda Schilén Trädgårdsmästare
  • Tack Linda!
    Jag misstänkte det och har satt dessa pinnar nu. jag har också klippt bort angripna grenar och sprayat rödsprit/diskmedel och låtit den stå ute några dagar men det börjar bli för kallt, tänker jag.
    Angriper ulllöss även rötterna?
    Hur får man ulllöss? så kanske jag kan undvika dem nästa gång;-).

    Vänligen
    Katarina

    Katarina
  • Hej Katarina!
    Jag tycker att du ska ställa in ditt citronträd i ett svalt ljust utrymme nu inför vintern. Någon lättare frostknäpp överlever trädet, men inte någon längre tids kyla. Ullöss kan i enstaka tillfällen angripa rötterna och kallas då för rotlöss. Potentiella angripare finns alltid runt omkring i vår miljö och det är oftast nästan omöjligt att säga exakt varifrån ett visst angrepp har kommit. Det är alltså mycket svårt att skydda sig, men ett tips kan väl vara att alltid låta nyinförskaffade växter stå i "karantän" några veckor innan man flyttar in dem bland de gamla växterna. Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare


  • Vad är detta och varför uppkommer det på mitt citronträd som jag förvarar inomhus nu?
    Mattias
  • Hej Mattias,
    Jag har lite svårt att se på bilden men det skulle kunna vara ullöss. Ullöss har ett skyddande vitt vax runt kroppen och gör dem tyvärr svårbekämpade och alltså inte helt lätt att bli kvitt med. Ett effektivt sätt mot ulllöss är dock insektspinnar Provanto som innehåller ett systemiskt medel mot lössen och som sätts ner i krukans jord.

    Lycka till!

    Linda Schilén Trädgårdsmästare
  • Om man använder Provanto kan ändå äta/använda citronerna?
    Marie-Louise
  • Hej!
    Även om medlet kommer gå ur växten på sikt, så är det bäst att undvika Provanto till ätbara växter. I första hand plocka bort angripna blad och använda medel som ej går in i växten på samma sätt. Detta preparat är inte godkänt för användning på ätbara växter, även om de verksamma ämnena används av yrkesodlare. På vår hemsida finns produktdatablad om man vill läsa mer.
    Frida Nyberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.