Till senaste kommentaren

Vad för typ av jord behöver Edelweiss för odling i kruka

Tänkte försöka odla en Edelweiss I kruka men är osäker på vilken typ av jord jag borde ha. Tips skulle uppskattas!
Anik

Kommentarer

 • Hej Anik!
  Tack för din fråga! Edelweiss hör ju till det vi brukar kalla för stenpartiväxter. Det är växter som i naturen växer under mycket magra förhållanden, ofta i klippskrevor eller på berg i jord som innehåller mycket sand eller grus. När du ska odla dessa växter (även om det är i en kruka utomhus), så gäller det att efterlikna dessa förhållanden så mycket som möjligt. Jag skulle ta vanlig planteringsjord eller krukväxtjord och bland med en ganska stor andel sand och finare grus, för att sedan plantera i detta. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej! Tack för ditt svar. Såg på ett annat forum att såjord även skulle funka blandat med lite sand skulle funka. Vad tycker du om det? Mvh Anik
  Anik
 • Hej igen! Absolut kan det gå bra. Såjord är ju just planteringsjord som är utblandad med sand. Tänker dock att det även vore bra att få i lite grövre partiklar, som t ex finare grus. Trevlig helg!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej igen! Skulle pimpsten kunna fungera som finare grus?. Har hört att det är bra på att absorbera vatten men tänker att det kanske blir lite för mycket om man tar såjord som även innehåller sand. Mvh Anik
  Anik
 • Hej igen Anik!
  Då pimpsten inte bara ger än grövre struktur utan även binder fuktigheten i jorden så skulle jag INTE rekommendera att använda det. Du vill ha en genomsläpplig och torr jord till dina stenpartiväxter. Så varför trassla till det? Bara att blanda i lite vanligt grus från någon trädgårdsgång istället. Lycka till nu!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Då vet jag. Tack så mycket! Uppskattar det verkligen. Ha en fortsatt trevlig helg!

  Mvh Anik
  Anik
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.