Till senaste kommentaren

Vad har min dvärgsyren drabbats av?

Hej!
Igår planterade vi nyinköpta dvärgsyrener av sorten Palibin i krukor. Vi vattnade efter att vi satt i plantorna, och vi planterade dem i naturgödsel som vi hade lite kogödsel i. Längst ner i krukorna har vi vanlig, gammal jord. De står på ett soligt läge, med mycket blåst.
De såg bra ut igår, men idag upptäckte vi ett par blad med brungrå fläckar. Vad kan det vara för något? Och vad kan vi göra?

Tack på förhand!
Sara

Kommentarer

 • Hej Sara!
  Menar du att du planterat plantan i ren naturgödsel blandad med kogödsel? Det låter som att det blir väldigt mycket näring för plantorna. För kraftig tillgång till växtnäring bränner växtens rötter och du får symptom på växten liknande de du visar. Om du istället använder en planteringsjord anpassad för krukodling, t ex Blomsterlandets yrkesodlarjord, så är den gödslad på ett balanserat sätt med både snabbverkande och långtidsverkande gödsel som successivt blir tillgängligt för växten. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej,

  Tack för svaret! Vi använde Hammenhogs naturgödsel... Vi uppfattade det som att det var jord med gödsel i, men kanske är det bara gödsel...

  Vad borde vi göra nu?
  Sara
 • Hej igen!

  Jag undrar också om det kan vara så att dvärgsyrenen är för ung och inte tål full sol än?
  Sara
 • Hej igen!

  Allt gödsel som du köper är utblandat med torvmull, men det är för starkt att odla i enbart den produkten. Köp som sagt var istället hellre en särskild krukjord och plantera om plantan i den. Du kan blanda i en mindre mängd gödsel i den köpta jorden för att göra den aningen mer näringsrik, om du vill.

  Solen är plantan van vid, så det borde inte vara något problem. Däremot kan plantan eventuellt påverkats av nattfrost, vilket också skulle kunna leda till skador på bladverket.

  Lycka till nu!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Stort tack för hjälpen! Betyder mycket att ha en expert som du att fråga!
  Sara
 • Hej
  Vi har råkat ut för exakt samma fenomen som Sara på våra nyinköpta dvörgsyrener hos Blomsterlandet. Vi har enbart använt U-jord och inget annat. Vad gör vi?
  Förtvivlad Åse Matschy
  Åse Matschy
 • Hej Åse,
  Nyplanterade växter som tex 'Palibin' kan vara känsliga för både jorden och det nya läget och uppvisa symptom på bladen som tyder på stress men så snart de anpassat sig till sin nya plats kommer bladverket övergå till sin naturligt gröna färg liksom att nya skott kommer bildas. Men det kan ta 1 - 2 månader.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.