Våreld Sticklingar

Fick tipsat att ta sticklingar av min alldeles för stora våreld och undrade hur man på bäst sett får dem att blomma samt hur man får själva moderplantan att blomma igen. Har testat att inte vattna och placera mörkt men det verkar inte producera blommor utan endast trötta och torka ut moderplantan. Borde jag även bryta av toppen på min ungefär 15 cm långa stickling för att få den att producera sidogrenar eller ska jag låta den etablera sig ytterligare några månader innan jag försöker ändra på växtprocessen?
Leonor Rizkallah Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!
  Att beskära sticklingen går bra även om den är relativt nyrotad. Vissa våreld blommar om snällt av helt vanlig skötsel, ljust och normal vattning. Jag har tex en rosa som blommat om flera gånger utan någon speciell skötsel. Men de brukar annars kräva så kallad kortdagsbehandling för att blomma. Så här står det på Blomsterfrämjandet hemsida: "Våreld är en kortdagsväxt (egentligen en långnattsväxt, eftersom det är nattens längd som är det viktiga för blombildningen). Vilket betyder att plantan bildar blomanlag när dagslängden är under 11 timmar. Med hjälp av så kallad kortdagsbehandling kan växten odlas professionellt året om. När man kortdagsbehandlar en växt styr man tillgången på ljus genom mörkläggning. Det viktiga i det här momentet är att växten får en sammanhållen mörkerperiod som inte störs av något ljusinsläpp".

  Övrigt tid får den bra ljus och normal vattning för att den ska må bra.
  Vänliga hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Tack för svar! Jag undrade bara om det var så att växten behövde komplett mörker för att kortdagsbehandlas? Dvs inget artificiellt ljus såsom lampor eller annat?
  Leonor Rizkallah
 • Ja under de timmar som den ska stå mörkt, så måste det vara helt mörkt. I odlingarna täcks de ofta med heltäckande svart duk. Men övrig tid på dygnet behöver de bra ljus. Det är jättebra tex med växtlampa eller ett riktigt ljust fönster
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.