Till senaste kommentaren

Varför trillar tomatens blommor av utan att ge frukt?

Har ett gäng tomatplantor i vårt orangeri, dem växer och blommar bra men blommorna torkar och trillar av. Det är dåligt med pollinatörer runt plantorna men jag skakar i dem ett par ggr om dagen. Så problemet borde inte vara att det inte pollineras. Det är även en jämn temperatur i orangeriet så det borde inte heller vara ett problem. Jag har fått en del tomater men 75% av blommorna har bara trillat av. Skickar med en bild. Tacksam för svar!

Lisa

Kommentarer

 • Hej Lisa!

  Jag kan inte se några tecken på sjukdom på dina plantor, utan det ser snarare ut att vara något som har med de fysikaliska tillväxtfaktorerna att göra (temperatur, vatten, näring, ljus, osv). Närmast till hands ligger nog ändå att tro att det varit för varmt i orangeriet under perioder tidigare i sommar, under den värmebölja som vi haft. Om du inte haft kylning av luften, så har det säkert periodvis blivit betydligt varmare i växthuset än vad plantorna tycker om. Detta brukar resultera i att de "offrar" blommor på detta sätt. Andra tänkbara faktorer kan såklart vara att de stått för torrt någon period eller haft näringsbrist, men jag ser dock inga tecken på näringsbrist på växterna blad.

  Hoppas att blommorna som utvecklas nu framöver kommer att utvecklas bättre i de numera svalare temperaturerna. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej Johan,
  Tack för ditt svar.
  Blommorna kom långt efter att vi hade det varmt, har inte varit över 25 grader sedan plantorna började blomma.
  Har plantor utomhus också och där blir det fler tomater. Kanske ändå är pollinering, trots att jag skakar plantorna

  Med vänlig hälsning, Lisa

För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.