Vilka växter till våra utekrukor?

Hej! Vi bor i en bostadsrättsförening där vi har utekrukor och behöver lättskötta växter som håller över sommaren. Krukorna står i lite sol/skugga och under tak så vi behöver lättskötta blommande växter som tål att ”glömmas bort” lite. Vi har funderingar på att plantera lavendel,verbena alt jätteverbena och kanske timjan tillsammans. Är det ett alternativ?
Mvh
Sonja

Sonja

Kommentarer

 • Hej Sonja,

  Tack för din fråga!

  Vad roligt att ni ska göra lite planteringar utanför er bostadsrättsförening. Om jag förstår dig rätt så är ni ute efter en sommar plantering med sommarblommor som kan hålla sig fin utan mycket skötsel.

  Jag tycker att det ni förslagit låter som en bra idé. Att blanda lite lavendel, timjan (skulle rekommendera Kaskadtimjan) och verbena. Tänk på att dessa växter gärna vill ha mer sol än skugga. Om det är flera krukor där vissa står i mer sol och andra i mer skugga som skulle jag ha lite olika planteringar i dessa. En plantering med lavendel, kaskadtimjan, verbena och kanske en doftpelargon i sol till halvskugga men en plantering med mer skugga kan man ha Hosta, Palettblad, Ormbunkar och Alunrot.

  Kom ihåg att en plantering som ska vara relativ skötselfri ska ha en bra grund för att vara det. En plantering i skugga men undertak kan lätt torka ut då den får inget regn och har en tendens att glömmas bort. Förbered denna gjort med en bra blandning med blomjord och barkmylla. I den mer solutsatta krukorna som riskerar att torka ut skulle jag göra en jordblandning med blomjord och lecakulor i jorden. Dessa kommer att hjälpa till att hålla fukten kvar i jorden under torra perioder men har även förmågan att dränera jorden vid hårt regn.

  Jag hoppas att dessa råd kan vara till hjälp och lycka till med planteringen!

  Amie Liddle Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.