Till senaste kommentaren

Vilka perenna växter ska jag välja till min kruka?

Hej!
Har en ute kruka som jag vill ha hjälp att fylla med perenner.(se bild) krukan är ca 60 cm i diameter Bor utanför Umeå så de bör vara tåliga och lättsamma helst lång blomning för pollinatörer fjärilar och gärna doftande

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för din fråga och vad härligt med en perenn krukplantering!

  Att plantera något flerårigt i en kruka är något som är populärt för att slippa behöva byta ut sin plantering så ofta och ha något som kan ge intresse under längre tid. Det finns vissa saker som man bör tänka på när man planterar något mer permanent i en kruka, speciellt i de delar av vårat land som kan få det ordentligt kallt om vintrarna. Växter i krukor kommer alltid vara mycket mer utsatta än växter som får växa i jorden. De kommer alltid finnas en risk för torka, för mycket vatten och frostskador.

  För att underlätta skötseln av en långlivad plantering ska du börja med att förbereda en bra jord. Det ska vara en jord med bra struktur som kan hålla under lång tid. Om man köper en klassisk U-jord som är gjord för att användas i krukor för sommarblommor så kommer denna att sjuka ihop och förmultnar mycket snabbare än tillexempel vanlig planteringsjord eller barkmull. Ett tips är att blanda ner lecakulor eller biokol i jorden för att både förbättra dräneringen men också behålla fukten i jorden. Biokol är också bra för att bibehålla näringen i jorden. Det är viktigt att se till att krukor man använder utomhus har hål i botten för att kunna dränera bra. Om en kruka inte har det så finns det stor risk för att vatten blir stående i botten och skadar växternas rötter.

  Den största utmaningen med en långlivad plantering i kruka är att växter blir mycket mer utsatta i kruka än om det står i jorden. Allt från torka, förmycket vatten eller frostskador på vintern kan göra att planteringen inte klarar sig. När man gör en plantering i kruka måste man använda perenner som är motståndskraftiga och tuffa för väder och vind samt gillar att konkurrera. Växter som Flocknäva, Mynta, Malört, Stenkyndel, Såpnejlika, Daglilja, Kantlök, Vintergröna, Vitlysing eller Strålrudbeckia funkar i dessa förhållanden och doftar samt blommar länge.

  Även fast man har perenner som är tåliga så rekommenderar vi allt att skydda krukan ordentligen under vintern för att rötterna inte ska bli frostskadade.

  När det kommer till näring så ska man använda något som är långtidsverkande och släpper ifrån sig näring under långtid. Detta för att det lätt kan bli näringsbrist i en kruka då man vattnar ofta också sköljer bort näring.

  Jag hoppas att dessa råd kan vara till hjälp och stort lycka till!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.