Till senaste kommentaren

Tips på växter för insynsskydd i låda på balkong?

Hej jag kommer flytta till en lägenhet med balkong på bottenvåningen i zon5. Min tanke är att sätta upp blomlådor på räcket och sen knappa halvmetern höga gröna växter i. Vad rekommenderas för växt som överlever i en blomlåda året runt? Eller rekommenderas det nån annan bättre lösning?

Oscar

Kommentarer

 • Hej Oscar och tack för frågan!

  Växter som ska klara flera år behöver större odlingskärl/krukor än balkonglåda på räcket. I växtzon 5 handlar det om krukor som har en diameter på 45-50 cm och helst samma djup för att rotsystemet ska ha en chans.

  Det är ändå inte en garanti för att de fleråriga klarar sig en kall vinter men funkar ofta förutsatt att vald växt har härdighet för växtzonen. Kylan kommer ju på rötterna från alla håll till skillnad mot om en växt är planterad i marken. Här är en modern köldisolerande kruka som är ganska vanlig att använda på balkonger.
  Lindesbergskruka
  Det finns mycket snygga krukor, men jag skulle rekommendera sådana som inte är av keramik/terracotta eftersom de lätt kan spricka av fukt och kyla. Förutom Lindesbergskrukorna finns mycket varianter i korg eller konstmaterial som liknar korg och rotting.

  Det finns lite olika strategier i ditt fall som jag ser det;
  Att antingen låta en lite större del av golvytan på balkongen täckas av odlingslådor eller stora krukor för att klara fleråriga växter. I det fallet behöver ju växterna vara högre för att nå den önskade höjden ovan räcket. Jag kan tycka att en härdig klematis kan vara bra att låta klättra på pinnar, spaljé eller snören på pinnar - alltså en egenriggad spaljé. I det fallet kan man också sätta smultron eller jordgubbar, någon sommarblomma eller odla ätliga växter/kryddor.
  Klematisen som ju är en klätterväxt släpper alla blad varje år, men täcker fint och snabbt om det är lite av ett insynsskydd som du eftersträvar. Det finns också kaprifoler och humle som klarar övervintring i kruka hyggligt så länge sorten är härdig i aktuell växtzon.

  Ett alternativ är att välja någon vintergrön barrväxt, men kanske inte i rent söderläge då barrväxterna är känsliga för uttorkning. De behöver också ännu större krukor än fleråriga växter som inte är vintergröna.

  En annan möjlighet är att ändå köra med balkonglådor på räcket, men i stället välja någon växt som behöver bytas varje år. Fördelen är att det går snabbt att nå önskat resultat och nackdelen såklart att det behövs nya varje år. De här växterna ger ju inget skydd mot insyn under vintermånaderna heller.

  Fundera gärna över hur mycket yta du kan offra av golvet. Det gör växtvalet lättare och det kan du få hjälp med i alla våra butiker.

  Jag länkar också till en bra artikel på vår hemsida som lite inspiration.
  Balkongodling

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.