Växter till altan i söderläge

Behöver tåliga växter som tål mycket sol i söderläge. Blomlådor 50x80 cm. Vill gärna ha höga växter som lite insynsskydd och låga som passar till de.

Caroline Byström

Kommentarer

 • Hej Caroline!

  Tack för din fråga! Om du tänker dig att du ska fleråriga växter i kärlen som kan övervintra från år till år så är det bra om du kan isolera dessa med isoleringsskivor av frigolit på insidan. I annat fall får man försöka lyfta in krukorna frostfritt vintertid i t ex ett förråd eller garage alternativt isolera runt krukorna på plats där de står.

  Som lite högre växter som ger insyn skulle du kunna plantera t ex avenbok, liguster eller någon annan "häckväxt". Som en undervegetation av något lägre kanske någon tålig marktäckande perenn, t ex vintergröna, backtimjan eller rosenbräcka.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Ok. Om jag tänker högre växter, palm eller gräs som inte är så täckande vad kan tänkas då? Funkar bambu?
  Caroline Byström
 • Hej igen!

  Om du tänker växter som ska övervintra så skulle jag undvika bambu. De är känsliga i övervintringen redan i vanliga fall och vid odling i krukor och kärl blir de extra utsatta. Palmer kan du såklart plantera, men de kommer inte att övervintra utomhus då det är en tropisk växt. I sådana fall måste de flyttas in i ett växthus eller liknande vintertid. Prydnadsgräs kan fungera, t ex något av de höga Miscanthus- eller Molinia gräsen. Tänk bara på att prydnadsgräs inte kommer upp i storlek förrän framåt sensommaren/hösten, så insynsskyddet under vår/försommar kommer att vara ganska obefintligt.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.