Vildkaprifol med ljust fläckiga blad

Förra försommaren planterade jag en vildkaprifol i en stor planteringslåda på min balkong i söderläge. Den delar utrymme med en anisisop och en daglilja. Kaprifolen klättrar upp- och nerför en spaljé som har luft framför och bakom sig. Den skuggas delvis av en balkonglåda med en busktomatplanta. Alla tre växter i den stora planteringslådan växer så det knakar. Anisisop och daglilja blommar allt rikligare för varje år som passerar.

Både förra året och i år blir de från början friskt gröna kaprifolbladen fula, med små små vita prickar på merparten av lövverket och här och där blir bladen helt eller delvis gulbruna och skrumpnade. Se bifogad bild.

Jag vore mycket tacksam för hjälp med att få klarhet i vad det är som orsakar problemet (någon svampsjukdom?) och hur jag bäst bekämpar det.

kajsa.bergvall@gmail.com

Kommentarer

 • Hej Kajsa,
  Det ser ut som att din kaprifol fått besök av spinnkvalster. Dessa brukar dyka upp om en växt står för torrt och varmt. Prova att spraya bladen med paraffinolja. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack Linda!

  Intressant. Jag har haft problem med spinnkvalsterangrepp på tomat- och gurkplantor tidigare år, men i år har de klarat sig. Jag har behandlat grönsaksplantorna förebyggande med SMC:s skadedjursbekämpning. Kan det vara ett alternativ till paraffinolja även på kaprifolen?

  Funderar även på om min klematis (Gravetye, beskärningsgrupp 3) olyckliga tillstånd kan bero på spinnkvalster. Den var väldigt fin och blommade rikligt 2018 och 2019, men därefter har den sett märklig ut. I år undrar jag om den ö h t kommer att blomma.

  kajsa.bergvall@gmail.com
 • Hej igen och tack för du uppskattar hjälpen! Det är mycket möjligt att det preparatet även passar kaprifolen. Men jag tror också att du kan öka vattningen och möjligen även spraya bladen med vatten om det är torra och varma dagar utan regn.

  När det gäller klematisen tycker jag det ser ut som svampangrepp, svartfläckssjuka. För att förebygga svampangreppet brukar man avråda från för mycket kvävegödsel liksom att man är generös med vattning då torka kan vara stressande och försvaga växten. Du bör skära bort de första angripna bladen som du upptäcker på försommaren. Prova att behandla klematisen med Kumulus höst och vår. Klicka här för att komma till produkten. Än en gång lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.