Till senaste kommentaren

Vilka växter ska man välja att plantera om man har vildsvin?

Vi har köpt fritidshus och vill etablera trädgård med fruktträd, buskar, odling och perenner. Nu har det visat sig att det i området finns många vildsvin som förstör gräsmattor och planteringar. Finns det växter vildsvinen ratar? Finns det sätt att hålla vildsvinen ute? Elstängsel hjälper inte så bra. Hur skyddar vi nyplanterat bäst?
Vi är nyblivna pensionärer och har tänkt oss att köpa äldre exemplar av träd och buskar men vet inte om vi vågar satsa pengar och kraft när risken finns att det blir förstört.
a

Kommentarer

  • Hej!

    Visst är det tröstlöst att försöka kämpa emot vildsvinens framfart. År för år breder de ut sig alltmer och förstör allt i sin väg. Tyvärr är det allra mesta som odlas i en vanlig villaträdgård rena godiset för vildsvinen och det finns egentligen inget du kan plantera som de inte äter eller förstör. Det sägs att det bästa sättet att skydda sig mot vildsvinen är genom att sätta upp rejäla stängsel eller staket (med eller utan el). För att hålla vildsvinen borta bör staktet vara minst 80-90 cm högt.

    Jag hoppas att ni i alla fall vågar satsa på er trädgård och kanske åtminstone har möjlighet att stängsla in en del av trädgården med något stabilt (och vackert) staket eller liknande.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.