Vildvuxen ros (New dawn)

Hej,
Jag har en New dawn-ros som blivit helt vildvuxen och tyvärr inte på ett vackert, romantiskt sätt, utan den är numera ett enda stort (förvisso blommande) tagg-trassel. Den är planterad runt en ställning att klättra på, men nu växer den mest åt alla håll och kanter och är så vildvuxen att grenarna blivit helt otämjbara. De är sylvassa, tunga och långa och helt intrasslade i varandra. Jag har, med livet som insats och blodvite som resultat, försökt att reda ordning, men fick se mig besegrad. När man hittar en gren som inte är totalt intrasslad, är den nämligen oftast så grov att den inte kan böjas in mot ställningen utan att riskerar att brytas.

Går det att lösa så att rosen blir fin framöver och hur gör jag isf det? Kan jag klippa ned den helt och börja om på ny kula eller riskerar det att skada den? Kan jag göra något nu till hösten eller bör all beskärning vänta till våren?

Alla tipps på hur jag kan förse denna försummade goding med ett föryngrande ros-spa mottages tacksamt!
Fia

Kommentarer

 • Hej Fia!

  I vanliga fall beskär man inte klätterrosor så hårt. Det handlar mer om att ta bort ved som helt vissnat och glesa ur på lite olika höjder. På så sätt slipper man hamna i ett läge när man knappt törs gå nära sin fina ros.
  New Dawn är remonterande och blommar alltså om under ganska lång tid. Det är bra att klippa bort blommor som håller på att blomma över för att nya knoppar snabbare ska få kraft att bildas och slå ut.

  I ditt fall är det nog att ta i med hårdhandskarna som gäller. New Dawn är lite av en överlever och klarar oftast hårdare föryngringsbeskärning bra. Som du beskriver det - och jag vet hur det kan vara - så är det snudd omöjligt att bara glesa ur litegrann när den blivit så tät och svårhanterlig.
  Det går att klippa bort död ved redan nu, liksom tunnare gröna skott, men det är när björkarna har musöron och strax slår ut, som rätt tid för större ingrepp, samt normal underhållsbeskärning är.

  Läs gärna mer om skötsel och beskärning av just New Dawn här på vår hemsida genom att följa den här länken.
  New Dawn, klätterros

  Det kan ta en dryg växtsäsong innan rosen kommer till sin fulla rätt igen, men det är absolut värt att vänta på.
  Lycka till!
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.