Vilka buskar för insynsskydd

Hej! Har nyligen köpt ett hus med del av tomtgräns mot en gågata (ca 15-20m). Har pratat med Stadsbyggnadskontoret och kommit fram till att buskar skulle passa bäst som insynsskydd men är osäker på vad som skulle passa. Ligger i zon 1 och är sol större delen av dagen. Lite önskemål:

* Inte alltför lång tillväxttid.
* Minst ca 160-170cm hög men gärna högre. 
* Vänlig för pollenallergiker.
* Ej giftig och helst inte taggig.

Fick tips om att svartaronia hade kunnat passa trots att den blommar (tänker på pollenallergin men den skulle vara allergivänlig enligt rådgivaren) men är osäker på hur snabbt det kan växa till full höjd.

Uppskattar hjälp 😀
Viggo

Kommentarer

 • Hej Viggo,
  Svartaronia är ett bra val men det är svårt att säga hur lång tid det tar för den att nå full höjd eftersom det beror på växtförutsättningarna. Men möjligen ca 5-7 år. Ett annat alternativ är avenbok. Den går att hållas smal men är ändå tät och vintergrön. Dessutom går den att beställa i hög höjd från början. Läs mer om avenbok här på hemsidan, klicka på länken. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack för svar 😀 Verkar vara ett bra alternativ! Tänkte höra hur blir den om man låter den växa likt en buske och inte beskäras? Funderar på om vi vill ha något mer vildvuxet men såklart förhindra att den blockerar gångvägen som är precis utanför (dock osäker på om det är en bra idé, är väldigt ny med växter annat för att ha inomhus). Fick också råd om paradisbuske, hur skulle det fungera? Uppskattar all hjälp!
  v.liljefors
 • Hej igen,
  Det går bra att släppa avenboken "fri" och låta bli att beskära denna. Men friväxande paradisbuske som får en dekorativ blomning är absolut ett bra alternativ. Läs gärna mer om den här på hemsidan. Klicka här på länken.  Om du klickar på den här länken kommer du till alla friväxande häckväxter. Än en gång lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.