Till senaste kommentaren

Vilken sort rädisa och tomat ska man välja när man odlar på balkongen?

Jag tänkte i år odla framförallt rädisa och tomater på min balkong. Gärna annat passande men har inte bestämt ännu. När man letar så finns det så otroligt många olika sorter av vardera. Hur vet jag vilken sort jag ska välja? alltså vilken frön rädisa och vilka tomatfrön som ska odlas. Jag bor i sydvästra delen av landet och har precis flyttat så jag vet inte hur solen "ligger på" balkongen under vår, sommaren. Jag har två olika balkonglådor, olika storlekar av terrakottakrukor och en hel del små plastkrukor.
Julia

Kommentarer

  • Hej Julia och tack för din fråga.

    Vad roligt att odla ätliga växter på balkongen. Det är en ihållande trend som växer sig allt starkare.

    Även om det är norrläge på balkongen så funkar det att odla tomater och rädisor, men man får kanske tänka att skörden inte blir lika stor då. Om det visar sig vara riktigt skuggigt finns annat bladgrönt som trivs jättebra med det.

    När det gäller rädisor så spelar det inte så stor roll vilken sort du väljer. Ta en som du tycker ser god ut, även de billigaste brukar ge ett bra resultat och en god skörd. En billig enkel men jättegod sort heter Cherry Belle, men jag gillar när det är lite olika färger så den här blandningen med olika färger på rädisorna Rädisor mixade färger tycker jag är rolig.
    Rädisor har inte så stort behov av djupa lådor eller krukor. De funkar att odla i balkonglådor, mindre krukor eller större. De håller inte så bra att lagra, därför brukar jag så lite varannan eller var tredje vecka för att hela tiden ha färska nya på gång. Det går hela sommaren igenom, men om det är väldigt soligt är det bra om krukan eller lådan kan skuggas lite av balkongräcket.

    Rädisorna funkar utmärkt att kombinera med exempelvis plocksallad som inte heller håller att lagra, men som med fördel sås i omgångar, så att man hinner göra av med och äta upp. För balkong rekommenderar jag då plocksalladen eftersom sorterna som bildar huvud tar längre tid på sig.

    Tomaterna behöver mycket mer utrymme för rötterna. Oavsett sort och storlek på plantan så rekommenderas en kruka på 8-10 liter jord. Balkonger kan vara ganska blåsiga så tumregeln är att välja någon lägre och kompaktare sort som inte blir så hög att vinden ger den stryk. De fordrar inte heller alls samma uppbindning som höga tomater gör.
    Personligen föredrar jag små cocktail- eller körsbärstomater eftersom deras frukter blir fullstora snabbare än stora tomater, och därmed mognar av snabbare på plantorna.
    Busktomater behöver inte tjuvas - eller pinceras som det också heter. De behöver mycket vatten som en stor kruka med mer jord i, hjälper till att hushålla med bättre. De, liksom alla växter, behöver näring i någon form - helst tomatnäring, men de flesta näringar funkar fint.

    Jag älskar att testa nya tomatsorter, men några säkra favoriter som jag tycker du kan testa är
    'Tiny Tim' och 'Balcony Yellow' där den senare är gul i skalet som fullt mogen, men det finns som du är inne på en uppsjö av sorter att välja på. De här två tycker jag är stadiga och ger skörd även när det svenska sommaren är lite halvdålig som svensk sommar kan vara ibland.

    Det är ofta mycket fler frön i påsarna än vad som går åt av tomaterna, men de håller flera år längre än vad som anges på påsen, om de förvaras torrt i rumstemperatur.

    Vill också skicka med en länk till en bra artikel på vår hemsida om själva tomatodlingen, men du får självklart höra av dig igen om du vill fråga mer. Odla tomater, artikel
    Det kanske känns som att du när du satt i gång, har lite mer plats för några krukor till och då kan det bli fint med mangold, låga sockerärter, mynta, basilika och annat.

    Lycka till med odlingen.

    Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.