Fula blad på vinranka?

Jag har köpt min vindruva i våras. Jag planterade om den i en stor kruka och har den på min solig balkong. Den har växt upp men de nya bladen ser inte fina ut. Vad är problemet?

Kommentarer

 • Hej och tack för din fråga!

  Den här tiden på året, när vi går alltmer mot höst, så är det många växter som får lite höstkaraktär i form an lättare svampanbelöpning på bladen.
  Plantorna som ska övervintra påbörjar transport av näring ner i rötterna för att öka härdigheten och förbereda sig på vintervilan och då tappar bladen en del av sin motståndskraft.

  Om detta händer tidigt på säsongen kan det vara bra att behandla med ett växtskyddsmedel, men när bladen inte har så lång tid kvar till att de ska fällas, så tycker jag det är bättre att löpande städa de blad som faller, så de inte blir liggande på jorden hela hösten och vintern. Dessa löv ska inte komposteras utan slängas i brännbart.
  När det kommer nya blad efter vintern, så är detta sällan ett problem och man kan se väldigt mycket buskar och träd ute i naturen uppvisa dessa tecken så här års.

  Jag ser inte någon anledning till oro för din vindruvsplanta.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.