Vindruvor/vinranka

Hej
Jag har lite svårt att förstå vilken zon jag bor i. Bor i Lindbacken i Uppsala. Ser att de är mellan zon 3 och 4. Kan jag köpa vinranka där de står zon 1-3?? Vilken vinranka skulle ni rekommendera
jag vill INTE ha zilga de mörka druvorna. Gärna ljus röda alt gröna. Tänkte blanda med två olika vinrankor. 4 plantor men 2 av Samma sort på en spaljé . Stor spaljé .

Jag ska plantera klätterväxter även som insynsskydd, på 2 st på spaljé. 1 är söderläge och vindskyddat och 1 är söderläge men där blåser de mera. Vindruvor på båda eller olika klätterväxter…


Söta goda vindruvor och att de växer bra är viktigt. Ska fungera som insynsskydd oxå är tanken. Självfört är bra men inte ett måste för jag ska köpa två.

Jag har kollator dessa Vindruvor Heike blå kärnfri, Vindruva Einset Röd, Grön druva 'Dr. Schmidtmann', LABRUSKAVIN
Vitis Labrusca-Gruppen 'Guna' eller himrod (heimr

Jag tycker de är svårt. Tacksam för svar. 
Mvh J


svensson

Kommentarer

  • Hej,
    Växtzonerna kan vara lite flytande och en växt som har en viss härdighet kan mycket väl klara sig i en zon högre upp beroende på tex mikroklimat i trädgården. Jag rekommenderar dig den kärnfria druvan 'Himrod' och labruskavinet 'Guna'. Jag rekommenderar att du bara planterar vindruvor och inte blandar med andra klätterväxter som kan konkurrera om plats och sol eller bli utkonkurrerade av vinrankorna. Lycka till!
    Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.