Till senaste kommentaren

Hur sköter jag om en äldre vinranka?

Jag fick en fin, gammal (ser den ut att vara), vinranka i 50-årspresent. Den är köpt hos Blomsterlandet men jag hittar inga skötselråd. Inte heller något namn på den. Den är knotig och väldigt fin med mycket blad och tom några druvor redan.
Hur ska jag sköta om den för att den ska trivas och må bra här hos mig?
Hur mycket vatten? Ska den stå inne i vinter eller grävas ned mot vår stallvägg/tegelvägg där det är någolunda lä, redan nu i höst?
Ge mig era bästa tips.
Tack på förhand!
Liselotte

Liselotte

Kommentarer

 • Hej Liselotte!

  Först måste jag gratulera lite i efterskott. Och vilket praktexemplar till vinstock!

  På bilden är krukan inslagen, går det att se någon etikett någonstans innanför där, med något vetenskapligt namn, eller en streckkod med siffror?

  Återkom så ska jag hjälpa dig vidare, men vad som är säkert att vindruvsplantor som är så pass stora är aldrig av den baltiska typ som behöver sur jord med lågt pH-värde. Så jorden du behöver är en vanlig planteringsjord av god kvalitet.

  Du har angivit växtzon 4 och därför vore det bra om vi kunde få fram exakt vilken sort det är. Om inte annat kanske du kan fråga den du fått plantan av om det finns ett kvittonummer eller dylikt, så kan vi nog söka fram vilken det är.
  Det har att göra med om den klarar vintern utomhus i marken eller om det krävs någon speciallösning.

  Vänliga hälsningar,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Hej Johan,
  Tack för det ☺️ och för ditt svar.
  Mycket riktigt hittade jag en etikett på krukan. Bifogar den här.

  Tack på förhand! Hälsar Liselotte Jonsson 

  liselotte.jonsson@gmail.com
 • liselotte.jonsson@gmail.com
 • Hej igen,
  vi spårar fortfarande exakt vilken sort det är. Men utifrån plantans storlek och ålder kan jag direkt säga att det inte är en sort som hör till de baltiska staketdruvorna.

  Det innebär att din planta ska ha vanlig bra planteringsjord. Och föredrar normalt pH-värde.

  Oavsett sort, så är denna inte härdig i växtzon 4 som du angivit, utan kommer att föredra en sval vinterförvaring. Om inte i växthus, så kanske det finns ett garage med fönster, en sval källare. Eller ett glasat uterum?
  De här sorterna (som förr slarvigt kallades något i stil med växthusdruvor) tål någon minusgrad i perioder, men det får inte bli en vargavinter, då de helt enkelt inte är härdiga annat än i landets allra sydligaste delar.

  När plantan fällt sina blad för hösten, så är den inte ljusberoende förrän i februari mars igen, då den vill utveckla nya blad.

  Jag gör en notering och återkommer till dig så snart vi får fram exakta sortnamnet.

  Önskar dig en fin måndag.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Hej igen Jacob,
  Nu förvaras vinrankan i ett uthus med stora fönster och ljusinsläpp.
  Där kommer det att vara någon minusgrad som mest under vintern.

  Om jag ska skydda rankan är det främst runt rotsystemet eller även stam och grenar?

  Funderar också över vattning under höst/vinter.
  Hur pass mkt vatten vill rankan ha nu. Den har ju fällt sina blad men det har trots allt varit en del sol som kommit in genom fönstren och jorden är rätt torr.

  Hälsning Liselotte Jonsson
  liselotte
 • Hej Liselotte,
  Nu har jag tagit över Experten den här veckan och hjälper dig vidare med svar. Det är främst rotsystemet som behöver skyddas liksom ca 1 meter upp på plantan. Du kan använda isolerande men luftigt material som tex frigolit, juteväv och tidningspapper. När plantan är avlövad behövs minimalt med vatten men tills dess och i vår när nya skott växer fram kan du hålla jorden lätt fuktig.  Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.