Till senaste kommentaren

Vilken vinstock ska vi välja och idéer för plantering?

Vi tänker plantera en vinstock, ev två (i ett ekfat) i ett inglasat uterum på 40 m2 med klart kanalplasttak.
Vilken sort bör vi välja, helst söta och kärnfria? Kanske en blå och en vit.
Tanken är att de ska klättra upp i taket och ut i en upphängd armeringsmatta - är det möjligt?
Tänker ha innerkruka med dränering och lekakulor mellan ekfatet och krukan. Ouppvärmt på vintern men halvisolerat.
Björn

Kommentarer

 • Hej Björn!

  Det låter som ett spännande projekt som nog kan bli riktigt bra! Att låta plantorna klättra i armeringsnät brukar fungera bra. Se bara till att det är ordentligt uppsatt - tyngden av grenar och massor av druvor blir större än man tror. Att ha ekfaten som ytterkrukor känner jag mig mer tveksam till. Varför vill du ha en ytterkruka? Till krukväxter har man ju en ytterkruka eller fat för att samla upp överflödigt vatten, som man sedan kan hälla bort. Du kommer aldrig att kunna lyfta ut de tunga innerkrukorna för att då bort överflödigt vatten. Bättre att plantera direkt i ekfaten - se bara till att borra ett antal rejäla dräneringshål.

  Det finns inte särskilt många sorter som är kärnfria. Egentligen är det bara en som säljs som "nästan" kärnfri och det är sorten 'Himrod'. Den är grön och kan alltså få en del kärnor. Om du trots kärnorna vill ha en röd så kan du ta till exempel 'Rondo'
  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för bra svar👍 Hoppsan, man kan tydligen inte byta rad här😬, hur som helst, innerkrukan, kanske en stor plasttunna tänkte jag borra hål i, montera dit en dräneringsslang genom tunnan och ut på backen under ingångstrappen. Detta då jag har en gjuten platta med cellplast, golvspån och en Textline-matta på. Tanken är att vi inte ska behöva flytta plantan överhuvud taget. Då det är mest för syn och känsla är det inte viktigt med kärnorna.
  Björn
 • Det låter bra! Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.