Vinterförvaring av dahlior?

Hej! Jag hann inte med att förvara mina dahliaknölar mörkt i höstas och nu har de som jag klippte ner men lät vara kvar i sin kruka börjat gro rätt rejält. Vad kan man göra? Klippa ner dem igen? Ta stickling? Går de att rädda knölarna? Skotten är minst 5 dm långa om inte mer... Tacksam för tips. Med vänliga hälsningar, Johanna
Johanna

Kommentarer

 • Hej Johanna och tack för din fråga!

  Dahliorna är som många andra lökar och knölar otroligt livsvilliga så jag tror säkert att de har en chans, även om de kanske stressats lite av en vila som inte varit optimal. Och så länge de inte börjat växa för säsongen, så gör det inte så mycket om de inte står mörkt.
  Bäst är förstås att de står mörkt och svalt men aldrig i minusgrader. Att övervintra dahliorna i sina krukor blir allt vanligare även om det tar mer plats än att ta upp dem och lägga dem i halm eller ogödslad torv.
  Vad som kan hända är att lökarna kanske inte blommar eller blommar mindre än de skulle gjort om de vilat på bästa sätt – men som sagt tror jag det ordnar sig för åtminstone några av dem.

  När de blivit så höga redan så måste du nog klippa ner dem rejält för jag gissar att de är ganska spensliga och tunna. Förmodligen är det inte några alls blomanlag i det som växt nu, utan bara grönmassa och det går fint att toppa dahlior för att de ska buska till sig. I det fallet finns det ju redan blad som bildats på plantorna och dessa går att sticklingsförka, helst i såjord.

  Det är ju lång tid än tills det går att plantera ut lökarna, och om du klipper litegrann bara så kommer de troligen att växa sig höga snabbt igen, så jag skulle råda dig att klippa ner rätt hårt på en gång och kanske spara en decimeter om det inte finns några blad alls.
  Finns det några blad redan så är det bra att spara ett eller två bladpar och klippa ovanför dessa, såvida de inte bara kommit blad högst upp på de 5 decimetrarna, då måste de kortas mer.
  De lökar som klarar sig kommer att fortsätta växa och det kan hända att du behöver upprepa proceduren ett par gånger. Det kan också hända att de snabbt sätter ännu mer fart vid klippning, de får ju som en signal av det som säger att det är dags – men med ökat ljus nu efter den mörkaste perioden som kommer förhoppningsvis plantorna att inte bli så tunna längre fram.

  I samband med att du klipper ner lökarna är det bra att ta upp dem ur den gamla jorden och se om någon kanske går att dela samt att plantera om i ny fräsch jord.

  Det blir lite experimentellt det här, men de brukar som sagt orka med rätt mycket och ändå vilja vidare. Några kanske inte klara sig, några kanske inte blommar alls till sommaren utan spar sig till nästa medan andra har en chans att bli hur fina som helst redan i år.
  För säkerhets skull kan du ju skaffa lite nya också för att inte helt bli utan blomning. Vi har inte fått lökar i butikerna än, men det går att förboka dahlor och andra sommarblommande lökar här

  Jag håller tummarna för att många av dem ska bli fina

  Vänliga hälsningar

  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.