Till senaste kommentaren

Kan man få ordning på en häck som är planterad i för hårt packad jord?

Hej!
Vi flyttar in i ett nytt hus i slutet september. Huset har en 50 m lång vintergrön ligusterhäck. Just där häcken står så var det troligtvis så att jorden packades mycket hårt när vårt bostadsområde byggdes 2007 pga att de körde mycket med lastbilar där. Problemet med häcken nu är att den inte växer som den ska, den växer ojämnt och på vissa ställen är häcken enbart en halvmeter.
De som vi köper huset av har sagt att de har försökt att gödsla och vattna häcken, men de har inte lyckats att få den att växa mer.

Kan det vara så att häcken inte växer på grund av för hårt packat jord? Skulle den må bra av att klippas ner, grävas upp samt att vi jordförbättrar med plantjord, gödsel och barkmull? Hur mycket plats behöver en ligusterhäck? Växer den ytligt eller djupare?
Vad tror ni? Vad är det bästa för denna häck?

Mvh Helena

Helena

Kommentarer

  • Hej Helena!

    Tyvärr är det mycket vanligt med problem relaterade till packad jord - särskilt i nyare bostadsområden där man kört runt med mycket tunga fordon under byggandet. Att i efterhand komma till rätta med problemen utan att gräva upp hela häcken och göra om planteringen är inte möjligt. För att kompensera för jordlager längre ner som är packade så bör man dessutom gräva extra brett och djupt vid plantering under sådana förhållanden. Ligusterns rotsystem växer tämligen likformigt nedåt och utåt, så man behöver bra och lucker jord både på djupet och bredden.

    Jag skulle rekommendera er att gräva upp den gamla häcken och göra om hela processen. Gräv ett rejält stort planteringsdike - minst 50 cm djupt och 80 cm brett, men gärna större. Kanske behöver ni ta hjälp av en grävare? Blanda upp den gamla jorden med generösa mängder nu planteringsjord och barkmylla (ca 1/3 av vardera).

    Vad gäller plantorna så skulle jag, när ni nu ändå lägger ner så mycket tid och arbete på denna omplantering, välja att köpa in helt nya plantor att plantera. Detta för att utesluta att det inte ändå var något problem med just de plantor som planterades, vilket bidragit till problemen.

    Det blir såklart en hel del arbete och kostnader förknippat med detta, men kanske är det ändå värt det på sikt. Vissa problem går helt enkelt inte att kompensera för i efterhand.

    Lycka till, hur ni nu än väljer att gå vidare!

    Johan Jancke Trädgårdsmästare
  • Hej!
    Tack för svar.
    Vi har funderat och fått lite olika råd, men jag tror att vi kommer köpa en ny häck samt luckra upp jorden ordentligt med mylla och kogödsel. De förra ägarna har försökt att gödsla och vattna häcken i flera år, men inte lyckats få den att växa.

    Finns det olika typer av vintergrön liguster? Jag har läst om liga och atrovirens. Finns det fler sorter eller kan vi välja någon av dem? Vilken skulle du rekommendera?
    Vi kommer köpa häck för våra ca 50 meter. Har ni mängdrabatt hos er? Och vet du i så fall om jag kan beställa hos er och vad det skulle gå på? Hur lång tid i förväg behöver man beställa plantorna?

    En sista fråga; när man klipper häcken första tiden hur ska man gå tillväga då. Ska man öka ca 20 cm från förra året eller ska man klippa ner dem mer?

    Mvh Helena
  • Hej Helena!

    Det är inte mycket som skiljer 'Liga' från 'Atrovirens' förutom att den senare har något mörkare bladfärg. Härdigheten är i princip den samma, men ibland kan man se att 'Liga' anses vara något härdigare. Det finns även en dvärgliguster 'Lodense', men den blir inte så hög och används mest som inramning till rabatter och dylikt .För att få en riktigt stabil och tät häck skulle jag klippa hårdare än 20 cm. Jag rekommenderar 10-15 cm. Vad gäller priser och beställningsförförande hänvisar jag till att kontakta den butik som är aktuell för er.

    Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.