Vintergrön plantering i kruka, zon 5?

Hej,
Vi bor i zon 5 och ska plantera något längst vår garageuppfart som kommer stå i stora krukor ovan mark. Krukorna är 60cm i diameter och ca 45cm höga. I första hand vill vi ha något vintergrönt, men vi gillar inte alls de alternativ som vi hittat bl.a järntall, idegran och andra barrsorter. Det längsta vi kan sträcka oss till är Tuja, men helst vill vi ha Buxbom eller liknande. Det viktiga är att det blir relativt lättskött, klara full sol och klarar att stå utomhus utan att övertäckas året om.
Har ni några andra tips på växter? Eller hur kan vi få det att fungera på bästa sätt? Krukorna kommer gömmas inuti en planteringslåda med dekorsten runtom, så att isolera kruka med bubbelplast eller liknande kan vara ett alternativ! Snälla, hjälp oss! 😀
Sara

Kommentarer

  • Hej Sara,
    Tack för att du hör av dig med din fråga – och vad roligt att ni planerar för vintergröna krukor vid er garageuppfart!

    Det du är ute efter är verkligen något som många önskar sig: en lättskött, vintergrön plantering i kruka som klarar full sol och ett kallt klimat – utan att vara för "barrigt" i uttrycket. Dock är det också en av de svåraste typerna av planteringar att få till på ett hållbart sätt i just zon 5, särskilt eftersom växter i kruka är mer utsatta än de som står i marken.

    När det gäller vintergröna buskar som inte är barrväxter, så är utbudet mycket begränsat i din zon. Buxbom, lagerhägg och klätterbenved – som ofta används i liknande planteringar – är alla ganska känsliga i kallare klimat och särskilt i kruka. De riskerar att drabbas av svåra vinterskador, vilket i sin tur leder till ökat skötselbehov för att hålla dem snygga.

    Men det finns några alternativ som kan ge rätt uttryck och som fungerar bättre. Om ni gillar känslan av formklippt buxbom, men kan tänka er en barrväxt i annan stil, så skulle jag varmt rekommendera Thuja occidentalis ’Danica’. Det är en mycket kompakt och naturligt klotformad sort som dessutom tål formklippning väl. Den håller sig grön året runt, är tålig i zon 5 och trivs i soliga lägen. Med tiden kan den fylla upp era krukor fint, och tills dess kan man komplettera med blommande sommarväxter eller marktäckare runt om för en fylligare plantering.

    En viktig sak att tänka på, oavsett vilken vintergrön växt du väljer, är det som kallas tjältorka. Det uppstår när jorden fryser och växten inte längre kan ta upp vatten – samtidigt som den fortsätter att avge fukt genom bladen eftersom den är vintergrön. Det här är en vanlig orsak till att vintergröna växter i kruka inte klarar vintern. För att förebygga detta rekommenderas det att isolera krukorna, till exempel med bubbelplast eller frigolit, och att vattna med ljummet vatten under milda vinterdagar.

    Om du känner att du vill gå en lite annan väg än det vintergröna, så kan du också skapa vintrig effekt med hjälp av växter som har vackra grenar eller struktur. Ett exempel är korallkornell (Cornus alba ’Sibirica’), som får lysande röda grenar som lyser upp vinterträdgården – den är dessutom härdig och kan hållas kompakt genom beskärning. En sådan buske kan samplanteras med marktäckare som krypoxbär (Cotoneaster dammeri) eller vintergröna (Vinca minor), som båda är låga, vintergröna och kan få hänga över krukkanten eller planteringslådans sidor för ett mer levande intryck.

    Oavsett vad ni väljer hoppas jag att planteringen blir precis så vacker och funktionell som ni tänkt er – och att den får glädja er hela året!

    Varmt lycka till,
    Christofer Wassberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.