Virus på dahlior?




Hej!
Jag upptäckte dessa knölar på två av mina dahlior nu när jag tog upp dem och undrar om det är virus och vad gör jag i så fall? De har blommat jättefint i sommar och verkar inte sjuka.
Hälsningar Catarina
Catarina

Kommentarer

  • Hej Catarina!

    Det är inte ett virus utan en bakterie som orsakar det här fenomenet, som tyvärr är svårt att bli av med och kallas knippebakterios.

    Då detta kan smitta kan jag tyvärr inte rekommendera annat än att ta bort alla som är smittade och slänga i brännbart, de ska inte komposteras. Det finns inte något bekämpningsmedel som får bort detta och angreppet kan ligga latent i en knöl i åratal.

    Ett tråkigt besked att lämna förstås, men bra att du tog upp det och snabbt kan få bort detta. Om de är krukodlade så var extremt noggrann vid rengöring av krukorna och all jord bör också kasseras. På friland eller i rabatter är det svårare att få bort all jord, men om du odlat de angripna dahliorna på det sättet, bör du sätta de som inte fått det här i krukor nästa år och se om de klarat sig.

    Sveriges Lantbruksuniversitet tar upp knippebakterios på ett av sina faktablad. Just det här är författat av Ingrid Åkesson och trots att det har ganska många år på nacken nu, så gäller det fortfarande. Inte ens då i början av 90-talet då det fanns tillgång till mer och fler starka bekämpningsmedel fanns något som kunde avhjälpa problemet. Här är länken: Faktablad om växtskydd SLU 18 T

    Det går att läsa här och var på internet att det går att bryta bort de här utväxterna och att man kan testa att krukodla knölarna, men jag skulle inte rekommendera detta.

    Vänliga hälsningar,
    Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
  • Tack för svaret vilket gett mig ännu fler frågor som jag hoppas du kan hjälpa mig att bena ut. Framförallt VAD/HUR gör jag nu?? Jag har ca 30 st dahlior (har inte tagit upp alla än så jag vet inte om alla är smittade) utplacerade i mina perennrabatter. Vanligtvis när jag tagit upp dahliorna sätter jag lökkorgar med tulpaner på samma plats. Kan jag göra det i år också fast jorden är smittad? Om jag planterar tulpaner hur gör jag nästa år med tulpanblasten samt smålökar, kan jag slänga dem i komposten?
    Jag förmodar att det inte går att plantera friska dahlior på samma plats nästa år men vad sätter jag då istället i ”hålen” i rabatter, sommarblommor? Om jag planterar sommarblommor hur gör jag nästa höst, kan jag slänga växtmaterialet i komposten, det följer ju alltid med lite jord?
    Är ”grannarna” till dahliorna i rabatterna smittade? Kan jag gräva upp och dela dem och flytta dem till andra sällen eller skänka till växtauktioner eller är deras jord också smittad?
    Dahliorna har blommat fint i höst och jag har gjort massor av buketter som när de gjort sitt slängt i komposten. Är nu även komposten nersmittad?
    Om knippebakterios är en bakterie finns det då inte något ”växtpenicillin” någon mögelspor man kan behandla jorden med eller kan man mata jorden med ”goda” bakterier som konkurrerar ut knippebakterosen, typ bokshilakvatten?
    När jag googlar på knippebakterios ser jag att det har dykt upp ganska mycket om det det senaste året. Då ställer jag mig frågan är det någon idé att göra något alls eller får man acceptera det precis som med Corona och förebygga så gott man kan? De dahlior som jag hittills grävt upp verkar inte påverkade utan har varit kraftiga plantor som blommat flitigt. När jag inte odlar kommersiellt BEHÖVER JAG DÅ BRY MIG ÖVER HUVUD TAGET???
    Snälla hjälp mig att veta vad som är bäst men även rimligast att göra?
    Hälsningar Catarina
    Catarina
  • Hej igen!

    Det finns tyvärr inte någon biologisk bekämpning mot detta än, vi får hoppas att det kommer något.

    I kommersiell odling är det inte alls bra att råka ut för det här. Men ofta är det i större monokulturer som det sprids mycket. I hobbyodling utgör det sällan något problem.

    Det som man absolut ska göra är att kasta angripna lökar och kringliggande jord (brännbart). På samma plats ska man undvika pelargoner, petunior, krysantemum, ärtväxter (även luktärt) och nejlikor, både ett- och fleråriga. Oftast är det pelargoner och dahlior som folk ens märker av det på. 

    Personligen hade jag sparat alla som inte ser angripna ut och övervintrat som vanligt. Sedan hade jag satt dem i kruka att börja med och sedan sätta ut dem på andra platser än året innan, alternativt fortsatt krukodla dem säsongen igenom.

    Det är inte säkert att de som ser friska ut är angripna, förhoppningsvis är de inte det. Om du delar knölarna och använder knivar eller någon sekatör till det, bör du sprita av redskapen mellan varje ny knöl som du jobbar med.

    Håller med dig om att knippebakterios på dahlior nämnts mer än vanligt i olika forum sista åren. Jag tror att det hänger i hop med att folk är mer aktiva och blir mer medvetna och därmed sprids vetskapen/kunskapen mycket vidare och snabbare.

    Jag kommer nog inte kunna besvara alla dina frågor som väckts, men att vidta ovanstående åtgärder tycker jag själv är rimligt.

    Hoppas du får en fortsatt fin vecka.
    Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.