Vissna blad på tomatplantor

De nedersta bladen vissnade så snabbt att jag inte hann se om de gulnade först. Jag har omplanterar m tomatjord. Det var två plantor som stod bredvid varandra, slängde den ena.Nu har jag vattnat ordentligt och fyllt på m mer tomatjord.
Vad kan ha hänt?
karin

Kommentarer

 • Hej Karin,
  Det är hjärtbladen som vissnat vilket är helt naturligt och precis som det ska vara.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej, jag har sått tomat frön av både Black Cherry och Sungold. Båda kom upp bra i såjord men efter omplantering till lite krafigare jord har plantornas blad börjat vissna. Vatten, ljus och näring har de fått men kan det ha blivit för mycket vatten i en odlingslåda med fuktduk eller för kraftig näring i nya jorden?

  Magnus
 • Hej Magnus och tack för ditt inlägg!

  Jag tror att de kan ha fått lite för mycket vatten även om tomatplantor nästan alltid är törstiga.
  Jag tycker inte att det ser ut att vara någon fara med plantorna. Är stjälkarna gröna och fasta så kommer de säkert att repa sig. Låt de gula bladen sitta kvar tills du ser att det börjar slå ut mer gröna nya blad.

  Det är en period nu innan våra försådda små plantor kan flytta ut, när de många gånger blir lite bleka, ibland gängliga och taniga.
  Vid nästa omplantering kan du gärna sätta rotklumparna lite djupare och så pass att jorden går ända upp under de första karaktärsbladen på plantorna. Det gör dem mer stabila och de små håren på stjälkarna blir rötter som bidrar till både vätske- och näringsupptaget.

  Lycka till med den fortsatta odlingen!
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.