Varför vissnar lavendel?

För en vecka sedan planterade jag två fjärilslavendel, där halva krukan var fylld med lecakulor. De har redan börjat vissna, vad beror det på?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Det är svårt att ge något exakt svar utan att veta hur de har stått och hur de har vattnats. Det vanligast problemet med lavendel är att man i all välmening vattnar för mycket, och det tål inte plantorna. De tycker om att stå soligt, torrt och gärna i lite sandblandad (eller i vart fall väldränerad) jord.
  Blomsterlandet
 • Varför nickar/böjer sig en del av mina lavendel stjälkar? Den är planterad i Hasselfors U-jord sedan några veckor tillbaka men har börjat nicka till. Solen lyser från morgon fram till lunch. Vattnas men dränks inte. Lådan har dräneringshål.
  Cecilia
 • Hej Cecilia!
  Jag misstänker att det har med frosten att göra, då vi haft ovanligt många kalla nätter för att vara så här sent på säsongen. Det är inte mycket du kan göra annat än att avvakta och se om plantorna vill sträcka på sig igen. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för svar. Men det är inte alla stjälkar/blommor som hänger utan bara ett antal. Påminner om nickade rosor.

  Cecilia
 • Hej igen,
  Om det är vissa blomstjälkar som hänger på samma planta misstänker jag att det kan ha med rotsystemet att göra. Kanske skadades rotsystemet vid planteringen vilket påverkar att dessa lavendelstjälkar har svårt att tillgodogöra sig vatten. Precis som Johan säger råder jag dig att avvakta och se om de sträcker på sig annat fall kan du klippa bort blomstjälkarna. Torka dem gärna så får du njuta länge av de doftande blommorna. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Min lavendlar ser ledsna och tråkiga ut.  
  Skall de gödslas med något och i så fall vad??

  Jag vattnar dem inte så mycket utan låter naturen sköta det.
  Sven Olofsson
 • Hej Sven! Lavendel kräver mycket lite näring, så det behövs knappast gödslas. Är de planterade i år? Du får gärna bifoga en bild så är det lättare att se vad det kan bero på.
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare


 • Dessa köpte jag på Blomsterlandet i Maj månad i år.
  Vad har hänt med dem??

  Mvh//Sven Olofsson
  Medlemsnummer 1309019
  Sven Olofsson
 • Hej!
  Jag skulle misstänka att det har blivit för tätt och blött frö deras rotsystem i dessa krukor. Ofta vattnar man då extra för att de ser torra och slokiga ut och då blir det ännu värre. Du kan prova att klippa ner det fula och helst gräva ner dem i jorden i trädgården. Där bör de repa sig bäst.
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
 • Hej
  Jag planterade flera stora lavendel plantor för en och en halv månad sen i en rabatt. Plantorna ser ut som om de börja blomma över.. Har grävt upp runt rötterna och lagt ner sand och lite kalk. Det har regnat ganska mycket sen jag planterat dem så misstänker att de fått för mycket vatten..
  Med vänlig hälsning, Jennie
  jennie samuelsson
 • Hej Jennie,
  Nyplanterade växter blommar generellt kortare tid det året som de planteras vilket kan vara en anledning till att lavendeln redan är överblommad. Visst kan det som du säger, kraftig nederbörd också påverka lavendelns blommor negativt.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack för svar! Kan jag beskära dem något eller ska jag vänta till våren?
  jennie samuelsson
 • Hej igen,
  Du kan klippa bort de blommor som blommat över men avvakta med kraftig beskärning som tex nedskärning till vårvintern. Än en gång lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hur långt  kan man klippa ner? Har precis trimmat gräset så ser lite ovårdat ut runtom på bilderna 😅
  jennie samuelsson
 • Hej Jennie!
  Klipp bort blomstängeln, ungefär så långt ned som till där bladen börjar växa ut från stjälken. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.