Till senaste kommentaren

Hur får jag bort larver på chiliplantan?

Jag har fått en liten vit larv på mina chiliplantor som äter upp bladen. En av plantorna har även fått prickar på bladen och vissa stänglar.
Vad skall jag göra för att bli kvitt detta?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Små gula/vita larver på chili kan vara trips, som suger ur näringen ur växtbladen. Trips kan vara svårbekämpade och sprida sig till andra växter. Eftersom de är så små är det även svårt att plocka bort trips för hand. Om plantan är i tillräcklig storlek kan det vara bra att spola den i duschen tillsammans med såpavatten varje dag i ett par veckor. Trips gynnas av varma och torra förhållanden, därför kan det hjälpa att skapa en fuktigare miljö för att få bort dem.
  Man kan även köpa så kallade oriusbaggar. Dessa är nyttodjur som äter upp alla trips, och dör sedan själv när maten är slut.
  Blomsterlandet
 • Hej! Jag hade fått en chilli från Thailand som jag torkade och sedan planterade jag fröerna   Tog sin tid men sen började de gro. Men nu upptäckte jag dessa larver, och undrar så klart vad detta är. Jag är nybörjare då jag har aldrig odlat förut
  ​/Petra Missaoui

  Petra Missaoui
 • Hej Petra!
  Tack för din fråga! Det ser inte ut som att larverna ätit på dina plantor (så vitt jag kan se). Det skulle kunna vara blomkruksmask - de är vanligen helt harmlösa och livnär sig oftast på döda växtdelar. De trivs bäst om jorden är väldigt fuktig, så antagligen vattnar du lite för mycket. Försök minska på vattningen och plocka bort de larver som du ser. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.