Till senaste kommentaren

Varför blir det vita tussar på olivträd?

Varför uppstår små vita tussar på bladen på olivträd?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Det som ser ut som små vita tussar på ett olivträd är med största sannolikhet ullöss. Dessa sitter ofta i stamförgreningar och bladveck. Att få bort ullöss är inte helt lätt och man måste vara ganska ihärdig. Prova någon av dessa två metoder:

  • Spruta med en kraftig vattenstråle över hela olivträdet och framförallt där lössen sitter. Den här behandlingen måste upprepas 4-5 gånger med ett par dagars mellanrum.
  • Behandla växten med såpvatten och eventuellt lite rödsprit. Tänk dock på att aldrig göra det då solen skiner, då bladen då kan skadas. Till 1 l vatten tar du ½ dl såpa och 1 msk rödsprit.
  För att motverka att ohyra angriper är det viktigt att hålla trädet i god kondition. Det uppnår du genom årlig beskärning samt regelbunden gödsling under perioden maj-juni. Olivträd gillar dessutom att stå trångt med sina rötter, och kan gärna stå i samma kruka flera år utan omplantering.
  Blomsterlandet
 • Hej, jag har också fått vita tussar på mitt olivträd men tycker inte att det ser ut som ullöss. Har haft ullöss på mina orkidéer för något år sedan och då kunde man ändå se att det var små lusliknande djur under luddet. Här det det mer ut som väldigt små och tunna vita maskar i luddet, men de rörde sig inte när jag tog i luddet.
  Fanny
 • Hej Fanny!
  Det ser väldigt luddigt ut och kan vara något annat. Eftersom det bara verkar vara en tuss så tag bort denna. Har du någon sprit hemma så dutta gärna lite grann efteråt där det har suttit. Hälsningar Frida
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.