Till senaste kommentaren

Anlägga ny rabatt i gräsmattan. Vad ska man tänka på?

Hej!
Jag ska anlägga en ny rabatt i en gräsmatta. Har tittat på era rabattförslag, men har inte riktigt bestämt mig än vilken jag ska anlägga, det lutar åt den romantiska drömrabatten. Hur skall jag börja min rabatt? Gräva bort gräs förstår jag, men hur djupt behöver jag gräva? vad ska jag sedan lägga i botten och så vidare. Har läst om "lasagnemetoden",men vill gärna ha er hjälp om möjligt. Så roligt att planera för sommarens blommor nu i dessa pandemitider. Rabatten kommer att ligga i sol stora delar av dagen och jag bor i växtzon 3.

Med vänlig hälsning
Ewa Salomonsson
Ewa Salomonsson

Kommentarer

  • Hej Ewa,
    Visst är det roligt att få drömma sig bort och planera vårens nya rabatter! Precis som du skriver bör du ta bort grässvålen och vända runt jorden med en grep samtidigt som du myllar ner hönsgödsel och jordförbättrar med kogödsel och eventuellt barkmull, ca 1/2 säck/kvm.

    Därefter kan du plantera blommorna. För perenner rekommenderas ett jorddjup på 20-30 cm och för vedartade växter ca 40 - 60 cm.

    Fortsättningsvis jordförbättrar du årligen ovanifrån med naturgödsel. Med åren kommer rabatten bli upphöjd varpå det kan vara en idé att rama in den med antingen ett mindre pilstaket, stenar eller en inramning med hjälp av en marktäckare eller formklippt låg häck som tex buxbom.
    Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.