Skötselråd för nyplanterat äppleträd?

Jag planterade ett äppelträd Filippa i november (Nacka).Ska man beskära första året till våren och när ska det gödslas och med vilken gödsel ?
Eva Sender

Kommentarer

 • Hej Eva!

  Tack för din fråga! Numera rekommenderar man att låta trädet stå orört första säsongen och sedan utföra den första beskärningen inför andra säsongen - alltså våren 2023. Etableringsbeskärning av unga fruktträd utförs på våren när värmen börjat komma och dygnstemperaturen håller sig tämligen stadigt över nollan, dvs i april-maj i Mellansverige.

  Gödslar gör du på våren så snart bladen börjat slå ut. Använd till exempel kogödsel, som myllas ned runt trädet.

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för snabbt svar.Här kommer ytterligare en fråga.Vi flyttade även ett ca 15 år gammalt äppelträd ett sk.familjeträd till annan plats.Kronan beskars lite då för att underlätta etablering.Det är inte så stort och har varit lite dåligt skött ej gödslat mm.Tänkte ge det en andra chans.Ska det trädet beskäras mer eller bara gödslas?
  Eva Sender
 • Hej igen Eva!

  Jag tolkar din andra fråga som att det trädet också flyttades nu i November. I sådana fall skulle jag inte göra någon ytterligare beskärning nu under kommande säsong, utan låta trädet rota sig i lugn och ro på den nya växtplatsen. Gödsling till våren blir utmärkt.

  Trevlig kväll och lycka till med båda träden!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.