Äpplespalje

Hej! Vi bygger ett växthus på ca 25 m2 som
står i söderläge. Tomten är lite lätt sluttande så på den södra långsidan kommer muren växthuset står på synas. Nedan för växthuset efter ca 5 m går tomtgränsen mot en annan villatomt.
Jag funderar nu på hur vi ska göra för att få det fint runt om vid den södra sidan. Jag har tänkt att antingen bygga odlingslådor med lock för tex få mer plats att odla gurka och melon. De skulle då stå direkt bredvid muren. Alternativt göra en rabatt för jordgubbar. Nedanför detta tänkte jag mig en smal gång och avsluta mot tomtgräns med en äpplespalje. Vad tror ni om dessa alternativ? Vad ska jag tänka på med en spaljé?
Innan vi började bygga växthus stod ett gammalt äppleträd på platsen. Det blåste ner i vintras och var helt genomruttet. Trädet var troligen ca 80 år och hade monilla tror jag. Kan det vara dumt att plantera nya äppleträd på denna plats. Vill gärna ha fler äppleträd då våra gamla träd börjar ge sig.
Camilla

Kommentarer

 • Hej Camilla, tack för ditt inlägg.

  Vad härligt med nytt stort växthus! Jag tror att båda lösningarna du funderar på är fina - odlingslådor eller rabatt med jordgubbar.

  Det råder lite delade meningar om hur man ska tänka om nyplantering av fruktträd där ett träd med fruktmögel (Monilia) stått.

  En del menar att man bör vänta två år eller mer innan man kan plantera fruktträd där igen - andra växter går dock bra. Andra menar att eftersom möglet främst sprids av angripen frukt och kvarsittande frukt där svampen övervintrar kan det räcka med att gräva bort det yttre jordlagret kring det angripna trädet innan man planterar ett nytt fruktträd.
  Eftersom ni vill att det nya trädet ska stå på samma plats som det gamla trädet måste ni gräva en hel del i vilket fall, eftersom stubbe och rötter måste avlägsnas innan det nya kan planteras.

  Spaljéträd kan fungera, så länge som spaljékonstruktionen är tillräckligt stabil, om det inte finns en väggyta att låta trädet växa mot.

  Läs gärna lite mer om spaljéträd i den här artikeln på vår hemsida: Spaljéträd

  Med vänliga hälsningar.
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.