Att göra om en gammal rabatt

Har en gammal rabatt (3,60 m lång och 1,20 bred) mot husvägg i ostligt läge, d v s det är sol några timmar på förmiddagen. Vill göra om denna och har hittat två rabattförslag hos er som verkar intressanta! Mina frågor:

Vilket förslag är mest lämpligt utifrån rabattens placering: ”Sval rabatt i vitt, lime och silver” eller ”Rabatt i skuggigt läge”?

Vilket av förslagen är mest lättskött och mest effektivt på att hålla ogräs borta?

Tacksam för beskrivning av hur jag går till väga för att ”få bort” den gamla rabatten, d v s vilket grund/förarbete som ska göras. Vi bor på lerjord. Specifikt undrar jag vad som behöver göras åt det ogräs som nu finns (i första hand knölklockor men även en del kirskål)?

Även tacksam för beskrivning av hur den nya rabatten grundläggs, med vilken jord etc.

Kan man beställa alla växter och hämta i butik? Finns de tillgängliga från tidig vår till sen höst?

Hälsningar
Camilla

cajo.jacobson@gmail.com

Kommentarer

 • Hej Camilla,
  Jag råder dig att använda rabattförslaget "Skuggigt läge" då det andra förslaget innehåller lite för många soldyrkare. Det är viktigt att du rensar bort så mycket av de fleråriga ogräset och kanske till och med byter ut jorden om det är mycket rötter i denna. Fyll därefter på med ny kompostjord eller planteringsjord och kogödsel. Du bör ha ett översta luckert jordlager på ca 15-20 cm. I planteringsförslaget finns en utförlig beskrivning på hur du går tillväga. De flesta perenner finns att beställa under hösten och våren men som alltid beror det på tillgång hos leverantörer. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack för snabbt svar! Med tanke på de stora knölklockerötter jag hittat djupt ner när jag börjat med att försöka rensa bort detta ogräs så är det nog lika bra att byta ut jorden sisådär 30-50 cm ner? Det blir en del grävningsarbete innan det är dags för den roliga planteringen…
  cajo.jacobson@gmail.com
 • Hej igen,
  Det låter som en god idé och du får som sagt tänka på att du gör en bra grund för en vacker plantering. Och som sagt snart börjar det roliga planteringsarbetet!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.