Beskära hög ros

Hej!

Jag har en rosa ros (tror det är Queen Elisabeth) som ränt i väg och är hög (ca 120 cm) med få grenar och därmed få blommor. Jag skulle vilja ta ned den till lägre höjd samt få fler grenar/buskigare topp. Hur mycket vågar jag beskära den? Behöver jag vänta till våren? Eller kan jag göra det i sommar när blomningen är över?
Katarina

Kommentarer

 • Hej Katarina,
  Om rosen har vuxit på platsen i många år och har ett välutvecklat rotsystem kan du våga dig på att skära ner grenverket efter blomning. Men ett tips är att inte ta alla grenar utan gallra ut tex 1/3. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej
  Det är svårt att se skillnad på tjuvskott och inte tjuvskott på rosor. Tjuvskott kommer ju under/före ympstället men jag upplever att långa skott drar iväg från roten som inte blommar. Ska dessa långa skott tas bort? Vågar jag klippa ned allt och räkna med att rosen kommer "tillbaka"? Tacksam för svar. Maria
  Maria Almgren
 • Hej Maria! Ja ibland är det svårt att se skillnad, framförallt på vissa sorter. Men på många sorter så kan man se på bladen om det är den äkta sorten eller rotskott. Rotskotten är ofta ljusare gröna och mindre i bladen. Även den äkta sorten skjuter upp långa, raka skott och de blommar ibland senare eller året efter. De behöver ej tas bort, men de kan kortas in vid behov. Etablerade rosor klarar det mesta, även att beskäras ner nästan helt. Men vänta lite till med denna beskärning. Lycka till!
  Frida Nyberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.