När kan jag beskära nyplanterad tuja?

Hej! Jag planterade sent i höstas en tujahäck och undrar när jag första gången skall beskära den? Sen planterade vi även en hybrididegranshäck nu i våras, när beskär jag den första gången? Hälsningar Frida
Frida

Kommentarer

 • Hej Frida!

  Tuja kan man klippa in och jämna till på sidorna i takt med att den växer, men klipp inte toppen förrän du är nöjd med höjden på häcken. Där du klipper toppen blir sluthöjden på häcken.

  Idegranen tål formklippning, så där är det fritt fram att släppa upp den en bit och jämna av höjden allteftersom den växer. Den fortsätter alltså att växa på höjden, även om topparna trimmas. Jämnast och snyggast blir det om den hålls efter med någorlunda regelbundenhet.

  Rekommenderad tid på året för beskärning är i JAS-perioden - juli till september - när tillväxtgen avtagit. Ingen av växterna tycker om att bli beskurna när det är varmt, soligt och torrt så välj gärna en mulen dag och vattna växterna ordentligt innan, så de är så pigga det bara går.

  Önskar dig en fortsatt fin dag,


  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
 • Hej! Tack för snabbt svar! Så då kan jag egentligen klippa de redan i år, även fast de är relativt nyplanterade (framförallt hydrididegranen)?
  Frida
 • Hej igen Frida!

  Ja det går utmärkt.

  Trevlig helg,
  Jacob Nilsson Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.