Hur odlar man en vinranka?

Hur odlar man vinranka och vad är viktigt att tänka på?
Blomsterlandet

Kommentarer

 • Vinrankan är en planta som trivs på varma och skyddade växtplatser med mycket utrymme för rötterna att växa. Det kan vara i ett växthus direkt i marken eller på en skyddad plats utomhus. Om du planterar en av de härdigare sorterna (s.k. staketdruvor) så ska den sättas i en kalkfattig jord, exempelvis rhododendronjord. Du ska även se till att i fortsättningen gödsla plantan med ett kalkfattigt gödsel, t ex rhododendrongödsel. I övrigt behöver vinrankan någonting att klättra på - plantera den därför tillsammans men en spaljé eller något annat klätterstöd.
  Blomsterlandet
 • Det var väldigt mycket information som precis lyckades ta upp det mesta utaom just beskärning, som var det enda frågan gällde...
  Tomas Björklund
 • Tack för din feedback! Vissa frågor/inlägg blev ändrade eller uppdelade när de flyttades över från vårt gamla forum och ibland har tydligen kopplingen fråga-inlägg blivit helt tokig. Nu är det i alla fall ändrat.

  Information om beskärning av vinranka kan du bland annat hitta i den här tråden.

  Trevlig helg!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Säljer ni vinrankor i början av mars (månad 2021) samt vilken sort bör jag välja för odling i mindre växthus, gärna kärnfria. kostnadsbild ungefärlig?
  Lena Ellingsén
 • Hej Lena!

  Vi har butiker från Skåne till nordligaste Norrland och när de olika butikerna får hem plantskoleväxter kan variera rätt mycket. Dessutom beror det på hur tidig våren blir. För mer exakt leveransinformation så kontaktar du butiken där du önskar handla.

  En bra sort för växthus som är nästan kärnfri är sorten 'Himrod'. Du kan lära mer om den här:

  Labruskavin 'Himrod'

  Trevlig helg!


  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.