Till senaste kommentaren

Växtförslag för blomrabatt i stor blomlåda alt pallkrage?

Hej
Jag har precis flyttat och äntligen fått min första egna trädgård! Det kliar i fingrarna att börja planera och plantera. Jag har tänkt ha stora blomlådor med (eller utan) spaljé alt pallkragar att plantera i så det även blir som ett litet insynsskydd
Jag vill gärna ha en plantering som är färgsprakande, lockar bin och fjärilar och som blommar under lång period. Har dålig kunskap om vilka växter som passar ihop, vilka som är perenner eller inte och hur man ska matcha olika höjder och utbredningssätt och jordmån.
Jag blir väldigt tacksam för alla tips jag kan få
Mvh
Tima
Tima

Kommentarer

 • Hej Tima,

  Tack för dina frågor och grattis till din första trädgård!

  Det låter som att du kommer skapa något riktigt vackert som samtidigt kommer göra mycket nytta för våra pollinerande vänner! När det kommer till kärlet du planterar i är det bra att tänka på att fleråriga växter (perenner, buskar och träd) behöver en djupare jordmån än ettåriga växter (annueller). Örtartade perenner behöver minst 30 cm djup jord i regel för att kunna trivas år efter år medan buskar och träd behöver lite djupare, ca 60 cm. Örtartade perenner är de växter som vissnar ner på hösten och vintern för att sedan komma upp på nytt igen varje vår.

  Örtartade perenner är ett fantastiskt redskap när man vill skapa någonting med en långvarig blomning som samtidigt kan vara en födokälla för pollinatörer. Att kombinera olika perenner med olika blomningstid förlänger säsongen och kan locka olika arter. Säsongen kan sedan göras ännu längre genom att plantera vårblommande lökar i kombination, exempelvis krokus eller snödroppar. På vår hemsida kan du enkelt filtrera fram olika blomningstid och färger på blommorna för att enkelt hitta lämpliga alternativ.

  Jag hoppas att dessa artiklar som finns på vår hemsida kan ge lite mer inspiration på vad som finns att välja mellan: Perenner & Växter för pollinatörer. Viktigt att välja växter som passar läget i trädgården som dessa kärl placeras i, det vill säga soligt eller skuggigt läge exempelvis.

  När det kommer till olika höjder på växterna kan man många gånger på ett enkelt sätt tänka: Höga växter i bakkant och lägre längst fram eller högst i mitten som sedan trappar ner ut mot kanterna. Det första alternativet passar bäst när man främst ser en sida av planteringen mer än den andra och det andra alternativet när det är en plantering som syns mycket ifrån alla håll.

  Stort lycka till med din nya trädgård och din första härliga säsong!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.