När kan man börja plantera?

Jag är nybörjare på detta med att anlägga trädgård och undrar när jag kan börja plantera blommor och växter ute. Direkt efter sista frosten ? Eller redan nu?
Såg nu att det fanns många petunia i butiken och skulle vilja starta.

Kommentarer

 • Hej,

  Ja, nu är våren snart här på riktigt och det kliar i fingrarna för att starta!

  Växter och blommor skiljer sig lite i när man kan plantera ut dem beroende på vilken sort det är. Några tumregler är:

  • Perenner: Örtartade växter som vissnar ner helt för att sedan komma upp igen till våren kan planteras så länge det inte är tjäle i marken. Detta gäller även buskar och träd.
  • Lökväxter och penséer, gyllenlack, förgätmigej: Är några lite tuffare växter som brukar klara några frostknäppar. Penséer kan lägga sig ner lite vid riktigt kalla temperaturer men reser sig snart igen när solen värmer på. Lökväxter som drivits upp i kruka och som nu finns i handeln brukar även de klara lite kalla nätter men blir det mer än ett par minusgrader kan man plocka in dem över natten eller täcka lite med fiberduk för att vara på den säkra sidan.
  • Sommarblommor och säsongsväxter: Dessa kan i många fall säljas lite tidigt på våren som sticklingar eller mindre plantor med tanken att man som kund kan fortsätta driva upp dem hemma. Dessa är dock inte härdiga och behöver fortsatt vara skyddade inomhus tills risken för frost är helt över och dygnstemperaturen är över några plusgrader.
  Ett enkelt sätt att veta vad som är redo att vara ute är att se vad butikerna har placerat utomhus och vad som fortsatt säljs inne i växthusen. Står det utomhus är dessa växter troligtvis redo i den zon du bor i att börja planteras ut men det är bra att fortsatt hålla lite koll på termometern.

  Jag hoppas att detta kan vara till hjälp och att du snart får starta våren med lite plantering!
  Amie Liddle Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.