Buskar och plantering bredvid Ginnalalönn?

Till nästa säsong är tanken att vi ska plantera en Ginnalalönn på tomten, där vi bor finns det dessvärre inte så många planterade exemplar att titta på så vi vet inte riktigt vad som blir fint och vad som passar.

Vilka buskar eller andra växter trivs eller gör sig bra bredvid en Ginnalalön, och i så fall på vilket avstånd? Eller kommer en Ginnalalönn mer till sin rätt om den får stå själv utan kringliggande buskar och istället få stå bland blommor eller liknande?
Martin

Kommentarer

  • Hej! En ginnalalönn blir med åren stor och tjusig, så den är utmärkt som ensam solitär. Men att plantera den ihop med andra, lägre buskar och blommor går också bra. Den trivs i ett "normalt" läge, sol till halvskugga och vanlig jord. Så det finns många andra växter som kommer trivas på samma växtplats. Vad man väljer är en smaksak, men tex olika spirea, tok, smultronschersmin, någon ros, Alpvide, dvärgsyren, aronia, try mfl kan passa. Även tex vinbär går bra. Den behöver åtminstone en meter nertill för sitt förfogande, men kronan kommer att bli bredare så högre buskar får planteras med längre avstånd för att få plats.
    Hälsningar Frida
    Frida Nyberg Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.