Hur planera rabatt med dahlior och buxbom?

Hej! Jag har en rabatt  framför vårt hus som är ca 2*3 meter, ligger i vänsterläge, zon 1 (Skåne) och soligt läge (eftermiddagssol). Det enda vi har i rabatten just nu är påskliljor. Jag hade velat ha dahlior men vill även ha något vintergrönt så att det inte är helt dött efter sommaren. Kan buxbom fungera med dahlior? Eller järnek? Och vad kan man mer plantera? Något körsbärsträd eller prydnadsgräs?  Vi vill inte behöva rensa ogräs alltför ofta och funderar därför på om man bör kombinera dahlior, buxbom med något annat marktäckande? Eller har ni något annat förslag? Vill inte att det blir för plottrigt och har svårt att hitta kombinationer. Kanske kan du tipsa om någon av era skisser där man kan ta bort någon av växterna och ersätta med dahlior, buxbom och litet körsbärsträd. Tack snälla för hjälp!

Kommentarer

 • Hej!

  Det är bra att tänka igenom sitt växtval ordentligt när man planerar en ny rabatt, vilket du redan verkar ha gjort. De tankar som du har låter mycket vettiga, det enda jag tycker verkar svårt att få ihop är att plantera dahlior i rabatten och sedan kombinera med marktäckare (eller andra växter som kväver ogräsen), då ju dahliorna måste grävas upp om höstarna för vinterförvaringen. Det kan ju då vara aningen opraktiskt att få upp dahliaknölarna utan att skada övriga växter. Dahliorna kanske kan få en egen rabatt eller odlas i stora krukor intill?

  Buxbom eller den småbladiga japanska järneken är mycket trevliga att kombinera med andra perenner för att få en stomme över hela året i rabatten. Som du själv är inne på kan du hitta mycket inspiration i våra färdiga rabattförslag. Du hittar alla rabatterna här:

  Rabattförslag

  Jag skulle i första hand titta på de som är för lite soligare lägen, t ex "En romantisk drömrabatt" eller "Mums för fjäril och humla".

  Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.