Fönsterfikus med gropar i bladen

Hej Blomsterlandet! Min fina uppstammade fönsterfikus (Ficus elastica) som jag nyss fått hem har sådana här gropar på vissa av bladen. Vad beror det på och är det något jag behöver oroa mig för? I så fall, hur skulle jag kunna behandla det? Den ser i övrigt ut att må bra och sätter nya blad (detta blad tog jag bara av för att kunna vissa ovan/undersida). Står lite längre in i ett öst/sydligt rumt och vattnas kontinuerligt men sparsamt så att jorden hinner torka upp lite emellanåt.
Vänliga hälsningar Hanne

Hanne

Kommentarer

 • Hej Hanne,

  Packade du in din växt väl när du for hem från blomsterhandeln?
  Enligt dina bilder tycker jag det ser ut som den kan ha frysit.
  Då brukar de bli så där flammiga.
  Du kan plocka bort angripna blad, men verkar den må bra i övrigt så kommer den att ta sig.

  Ha en fin kväll!
  Josefin Lundgren
 • Hej Josefin, tack för snabbt svar! Du kan mycket väl ha rätt - det var rätt kallt när jag tog hem den och fick gå en bit med den från bilen. Finns det något annat jag kan göra nu för att ta extra väl hand om den och se till att den klarar sig? God fortsättning :-)

  Hanne
 • Hej Hanne,
  Sköt den som du gjort nu, vattna med näring, halverad dos nu under vintern.

  God fortsättning och ha en fin kväll!
  Josefin Lundgren

 • Hej Josefin och Blomlandet!
  Nu är jag här med en annan fråga om min fina uppstammade Ficus elastica. En av de tre stammarna ser nämligen ut att ha dött och jag förstår inte varför. Det började med att blad som i övrigt såg friska ut ramlade av, och att de ny-satta knopparna blev bruna. Nu har hela stammen inklusive grenar blivit mjuk, och det känns nästan som att barken har släppt från insidan om en trycker lätt på stammen.

  Vad kan denna plötsliga död bero på och finns det någonting jag kan göra för att stammen ska återhämta sig?
  Alt. borde jag så fort som möjligt separera stammen från de övriga två så att inte dessa också dör?

  Jag ser inga tecken på ohyra, trädet står inomhus, ljust men utan direkt sol. Mycket tacksam för svar 😀 mvh Hanne
  Hanne
 • Hej Hanne,
  Utifrån din beskrivning tycker jag det verkar som om att den stammen som blivit mjuk har drabbats av syrebrist. Det kan bero på för mycket vatten i kombination med att växten varit i en viloperiod under vintern med lite ljus. Om det är syrebrist på grund av detta kommer den tyvärr inte återhämta sig. Du kan försiktigt ta bort stamme men om det är svårt att få loss denna bör du kunna låta den vara kvar utan att den påverkar övriga stammar negativt. I övrigt tycker jag de andra stammarna på fönsterfikusen ser ut att må bra. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.