Till senaste kommentaren

Varför kan överlever inte flyttade skott av syrén?

Varför får jag inte flyttade syren skott att överleva? varje år så är de döda. Jag flyttar skotten mitten på maj början på juni. jag gräver loss ett skott och planterar i bra jord och vattnar dagligen.

annelie berggren

Kommentarer

 • Hej Annelie!
  Syren kan vara lite "kinkiga" och är inte helt lätta varken att plantera eller flytta. Oftast brukar de vara väldigt långsamma i starten, även om de överlever. Tidpunkten för flytt av växter är ganska viktig om man ska lyckas. Maj-juni låter ganska sent i mina öron, även om du vattnar mycket. Jag skulle rekommendera dig att flytta plantorna så snart det går att gräva på våren, säg i början av april i alla fall. Alternativt sent på hösten i oktober-november. Det är då störst chans att lyckas. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack för svaret. vi har tjäle kvar till maj, och oktober -november kan vi ha snö, jag bor i övre  Västernorrland. men jag får försöka igen nu i maj och se om jag lyckas.
  annelie berggren
 • Hej igen!
  Utgick från Mellansverige i angivelserna av tidpunkt, men du får översätta det till dina lokala förutsättningar. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Är det bättre om man klipper ner syrenerna vid flytt? Tänker att de då kräver på mindre och att roten får mer vila?
  Malin
 • Hej Malin,
  Det stämmer att det är bra att klippa ner syrenen före flytt för att få en jämnare balans mellan rötter och bladverk. Var noga med att förse syrenen med vatten både i samband med flytten och efteråt. Lycka till!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.