Förtäta måbärshäck

Vi flyttade in i ett hus med måbärshäck som är 12 år gammal. Den har mycket grenar som är döda eller delvis döda, jag tog en grensax och klippte bort dessa idag. Jag klippte även bort levande grenar som var grova och inte förgrenar sig, med förhoppning att de skulle börja skjuta nya skott. Det blev väldigt glest på sina ställen. Jag läste nu efteråt era svar till tidigare frågeställare att häcken bör beskäras på vårvinter

Nu till min fråga, kan jag ha skadat plantorna nu när jag klippte även grova levande grenar?
Nicklas Holm

Kommentarer

 • Hej Nicklas,
  Jag tror inte det är någon fara med att du skadat häcken men däremot får du inte det resultatet av nytillväxt som du önskar eftersom det är vad som stimuleras på våren och inte under sommaren. Förhoppningsvis kommer den bryta många nya skott nästa vår istället.
  Ha en fin dag!
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Tack för ditt svar, kan jag be om ett förtydligande. Du skriver att den kommer inte skjuta nya skott för att det stimuleras på våren och inte på sommaren. Menar du att den kommer bli stimulerad till nästa vår på grund av min beskärning eller behöver jag göra om det till våren? Jag tänker att det blir svårt att göra om det då de grova redan är borta. Jag bifogade ett par bilder där den är klippt. Samt två där häcken är mycket ”klen”
  Vi flyttade in nu i April så vi vet inte hur den sköts tidigare.


  Nicklas Holm
 • Hej igen Nicklas,
  Bra att du hör av dig igen, jag ber om ursäkt att jag var otydlig. Häcken kommer skjuta ifrån sig många nya skott även nästa vår men den kommer förmodligen inte få en lika kraftig nytillväxt som om du beskurit den från början på våren. Men tillväxten kommer alldeles säkert vara tillräcklig för dess syfte, nämligen en föryngring och att häcken ska bli tätare.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.