Gräs eller bambu

Hej,
Vi har byggt ett staket (enligt bilden) men det är för raklångt och lite tråkigt och vi vill gärna att något "händer" längs med staketet. Optimal höjd är ca 1,50 cm och antingen sätter vi tre separata smala planter med lite mellanrum längs med staketet eller en bredare växt mitt på. Det är viktigt att växten inte tar sig för långt in mot gräsmattan dock utan den får hellre växa på bredden. Kan man begränsa detta med någon rabattkant och "styra" hur den ska växa?

Något prydnadsgräs eller Bambu funderar vi på. Vad tycker ni?
Det är sydläge.

Mvh
Sofia
Sofia

Kommentarer

 • Hej Sofia,
  Dessvärre har ingen bild laddats upp men både prydnadsgräs och bambu är fina förslag. Bambun är vintergrön men efter vintern kan den bli lite ful med många vissna blad. Den behöver därför putsas ordentligt på våren. Trivs bambun kan den sprida sig med rotskott varpå det är en god idé att gräva ner en barriär i marken som förhindrar den från att sprida sig. Prydnadgräs som tex glansmiskantus är också ett bra val men den måste klippas ner varje vår och börja om från början i maj. Den har alltså vuxit till en stor buske i mitten av sommaren först. Annars kan det vara dekorativt med en klätterväxt som klätterbenved, klätterhortensia eller murgröna.
  Linda Schilén Trädgårdsmästare
 • Hej,
  Ja jag missade bilden, förlåt. Nu har jag bifogat den. Som du ser så finns det inget direkt att klättra på utan det behöver vara 3 växter som står upp av sig själva, gärna ca 150 cm höga så vi slipper delar av insynen. Eller tänker jag då en bambu-buske som växer sig bred i mitten av staketet men inte djup (så det tar för mycket av gräsmattan).
  Har du någon bättre idé? Annars låter nog bambu bäst utifrån vad du skrivit ovan då vi gärna slipper att klippa ner gräset helt och att de inte kommer upp förrän i mitten av sommaren igen. 

  Sofia
 • Hej Sofia!
  Tack för bilden! Bambun låter ändå som ett bra val, tycker jag, men tänk då på Lindas tips om att gräva ned en rotbarrriär så att den inte kommer ut i gräsmattan. Du kan såklart även plantera ihop 2-3 plantor bambu tillsammans på mitten om du föredrar det, så kommer de med tiden att växa ihop till en enhet. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Tack för era svar! :-)

  Är det någon speciell Bambusort vi ska plantera? Den kommer stå i sydläge i ganska torr jord.

  Hur långt ner i marken behöver rotbarriären gå för att skydd gräsmattan?

  Om vi vill ha en yta på 2-3 m med bambu längs staketet skulle ni rekommendera att vi planterar 2-3 plantor med mellanrum då? Eller vi sätter en och låter den sprida sig?

  Vi vill gärna få upp Bambun till ca 1,50 m på höjden, hur hög brukar Bambun bli? Kan man klippa/trimma ner den efter behag?


  Mvh
  Sofia
  Sofia
 • Hej igen!
  Det som huvudsakligen skiljer de olika bambusorterna som säljs brukar vara höjden, så jag rekommenderar att ni väljer en ganska låg sort. Om den ändå råkar bli för hög så går den bra att klippa. Rotspärren bör gå ned till åtminstone 60 cm djup, om den ska vara effektiv. Jag skulle rekommendera er att sätta ca 3 plantor tillsammans för att uppnå önskat resultat. Trevlig helg och lycka till med allt nu!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
 • Tack! När kan vi plantera som tidigast nu på våren? Kommer de växa till sig snabbt eller det tar ett par år?
  Sofia
 • Hej Sofia!
  Du kan plantera så snart jorden tinat upp och du får tag på plantor i butiken. Det tar några år innan plantorna "kommer igång", men ibland går det även att köpa något större plantor. Kontakta din butik för mer info om tillgång på plantor och storlekar. Lycka till!
  Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.