Till senaste kommentaren

Häck i slänt med sandjord och björk i närheten. Vad skulle passa?

Hejsan!
Jag har som så många ett problemområde på tomten i form av en slänt. Efter vår slänt kommer mark som kommunen äger och sedan är det en väg. Vi har småbarn så vi har funderat på att sätta en häck som hindrar dem från att gå ut i vägen samt ge oss ett bra insynsskydd. Delen av tomten är egentligen mest en passage där vi går förbi från uppfart och in till ytterdörren så praktiskt förre estetiskt känner jag i detta fall.

I slänten finns dessutom en stor björk som suger vatten (som vi eventuellt funderar på att ta ner.). Men som lösning tänkte vi att vi kanske kunde bygga bäddar uppåt istället, ex som en lång blomlåda (dels för att häcken då får egen jord och inte konkurrerar med björken och dels för att de ska kunna stå stadigt och "rakt". Det är ca 20 meter det rör sig om och vi tänkte måtten 50 *40 (bredd och djup).

Nu till frågorna:
1. Är det möjligt att göra på det här sättet?
2. Vilken typ av häck kan vi välja?

Vi bor i zon 3, det är västerläge, mestadels soligt, sandjord. Vi funderar på Thuja (brabant eller smaragd) då den blir tät och hög men är lite orolig för torkan. Har också funderat på Bok eller Avenbok.

På framsidan av huset ska vi sätta hybrididegran men det känns inte aktuellt på denna sida med tanke på priset och den långsamma tillväxten.

Med vänlig hälsning, Emma
Emma Johansson

Kommentarer

  • Hej Emma!
    Tack för din fråga! Tuja hör till de mer krävande växterna vad gäller tillgång på vatten. Då du pratar om slänt, sandjord och konkurrens av stor björk så skulle jag verkligen vilja avråda från tuja om ni inte ska få en massa problem. Även om ni bygger en upphöjd låda så kommer ju björkens rötter att växa in även där (rötter växer inte bara nedåt, utan söker sig in i alla "skrymslen" där det finns jord med fukt i. Bok/avenbok skulle kunna vara ett alternativ, men den kräver en ganska god jordmån, så där måste ni se till att få i mycket mulljord i sandjorden. Andra tåliga häckar som bättre skulle klara konkurrensen och de något "magra" förhållandena är t ex måbär eller någon sorts spirea. Även idegranen skulle nog klara läget rätt så bra. Lycka till!
    Johan Jancke Trädgårdsmästare
För att skriva din fråga i forumet behöver du logga in i Blomsterlandets kundklubb. Logga in här.